Zeci de mii de militari rusi au simulat, in martie, o invazie rapida spre zone din Norvegia, Suedia si Danemarca, conform unui raport al Centrului European pentru Analize Politice (CEPA), cu sediul in Statele Unite, relateaza filiala norvegiana a publicatiei The Local, citeaza Mediafax.

Potrivit analistilor, exercitiul militar "Furtuna iminenta", desfasurat in perioada 21-25 martie in vestul Rusiei, parea a fi o pregatire pentru invadarea tarilor baltice.

"Scenariul includea ocuparea rapida a nordului Norvegiei, a Insulelor Aland, a insulei suedeze Gotland si a insulei daneze Bornholm", precizeaza expertii CEPA.

"O astfel de operatiune incununata de succes ar impiedica aliatii NATO sa intervina in favoarea tarilor baltice", precizeaza raportul CEPA.

Ministrul norvegian de Externe, Ine Eriksen Soreide, a refuzat sa comenteze in detaliu informatiile, admitand insa ca manevrele militare ruse au suferit modificari.

"Suntem activi, intelegem bine situatia din regiune si urmarim situatia cu atentie", a subliniat Soreide.

"Rusia probabil ca nu vrea restabilirea Pactului de la Varsovia, dar are interese economice clare in regiunea arctica", subliniaza analiza CEPA.