La aproape sase luni dupa atentatele sangeroase de la Paris, o persoana a murit decapitata si alte doua au fost ranite vineri intr-un atentat jihadist intr-o uzina din apropiere de Lyon, scrie AFP.

Locul atentatului din FrantaFoto: Captura Google Maps

Este pentru prima oara in Franta cand o decapitare are loc in timpul unui atac terorist, o practica frecvent utilizata in Siria si in Irak de gruparea terorista Statul Islamic (SI).

Barbatul gasit mort este "o victima nevinovata care a fost asasinata si decapitata in mod abject", a declarat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve.

Acesta a facut apel la "retinere si demnitate" dupa descoperirea macabra a capului defunctului, agatat intr-un gard, in apropierea unor drapele islamiste.

Autoritatile franceze se temeau de posibilitatea aparitiei unor noi atentate, dupa atacurile sangeroase soldate cu 17 morti de la inceputul lunii ianuarie, in Paris.

Atacul a vizat o uzina de gaz industrial a grupului american Air Products din Saint-Quentin Fallavier. Autorul prezumtiv, identificat de Cazeneuve ca fiind Yassine Salhi, 35 de ani, era cunoscut pentru "legaturile cu miscarea salafista", care regrupeaza musulmani suniti radicali.

Acesta a fost obiectul, in 2006, a unei fise de supraveghere din partea serviciilor secrete franceze, pentru radicalizare, dar aceasta "nu a fost reinnoita" in 2008.

Potrivit ziaristilor de la cotidianul local Le Dauphine Libere, un barbat ar fi patruns in uzina chimica "Air Products" din Saint-Quentin-Fallavier, in departamentul Isere, si ar fi "deschis mai multe butelii de gaz, revendicandu-se ca apartinand Daesh (gruparea terorista Statul Islamic), cu drapele islamiste in maini".

Potrivit unor surse apropiate anchetei, o masina a patruns in curtea societatii, cu putin timp inainte de ora 10, si a intrat in mai multe butelii de gaz.

Desfasurarea evenimentelor:

Ora 18:05 Barbatul decapitat era patronul lui Yassin Salhi, prezumtivul autor al atacului, care a fost arestat intre timp, potrivit unei surse apropiate dosarului, citata de AFP.

Victima, in varsta de circa 40 de ani, avea o firma de transport si avea permis de intrare in uzina Air Products.

Yassin Salhi, 35 de ani, a fost imobilizat de un pompier, in urma unei explozii.

Ora 15:01 O a doua persoana a fost arestata, la domiciliul sau

Ora 14:25 Prezumtivul autor al atentatului era in atentia serviciilor secrete pentru radicalizare dar nu avea cazier judiciar

13:55 Francois Hollande: "Intentia nu lasa nicio indoiala, este cea de a provoca o explozie. Atantatul este de natura terorista".

Ora 13:20 Marine Le Pen, lidera extremei drepte, a cerut "imediat masuri ferme si puternice" pentru a "infrange islamismul", potrivit rtl.fr.

Ora 12:13 In urma atentatului, presedintele Francois Hollande a decis sa revina mai repede in Franta de la summitul european de vara

Ora 13:10 Imagini din fata uzinei

Ora 12:52 Capul barbatului decapitat era acoperit cu inscriptii in limba araba

Ora 12:36 Un prim bilant indica un mort, gasit decedat la fata locului, si doua persoane ranite usor, potrivit unei surse apropiate anchetei citata de Le Figaro. 40 de angajati ai uzinei ar fi fost evacuati.

Ora 12:40 Premierul Manuel Valls a ordonat "vigilenta sporita" in toate locatiile sensibile din regiunea Rhone-Alpi.

Ora 12:30 Un barbat, suspectat ca ar fi autorul atentatului, ar fi fost arestat, scrie Le Figaro. Le Dauphine Libere scrie ca ar fi vorba de un barbat de circa 30 de ani, cunoscut de serviciile de informatii franceze