Agentia Federala Spatiala Rusa (Roscosmos) a semnat un contract cu societatile franceza Arianespace si britanica OneWeb pentru efectuarea a 21 de misiuni de instalare pe orbita a 672 de sateliti cu ajutorul capsulelor de tip Soiuz, relateaza agentia Sputnik, citata de Mediafax.

Soiuz va pune pe orbita sute de sateliti europeniFoto: Wikipedia / Thegreenj

Lansarile urmeaza sa fie efectuate de la centrul spatial Kourou (Guyana Franceza) si cosmodromul Baikonur (Kazahstan), a anuntat Roscosmos.

"Societatile Arianespace (France) si OneWeb (Marea Britanie) au anuntat semnarea, la Londra, a unui contract privind lansarea, in perioada 2017-2019, cu ajutorul a 21 de capsule Soiuz, a unor aeronave construite de OneWeb", precizeaza agentia rusa.

Daca proiectul va avea succes, contractul va fi prelungit, fiind preconizate, dupa 2020, inca cel putin cinci lansari efectuate de capsule Soiuz, potrivit Roscosmos.

Aparate pentru o lansare de testare, programata pentru 2017, vor fi fabricate de compania mama, holdingul Airbus, la Toulouse, restul urmand sa fie produse in Florida (Statele Unite).