Un oficial federal american a numit joi pentru prima data China ca "principal suspect" in recenta piraterie a datelor personale apartinand milioanelor de functionari federali, relateaza AFP, citata de Agerpres.

În cursul unei conferințe la Washington, directorul serviciului național de informații american, James Clapper, a spus clar că China rămâne principalul suspect" în acest act de piraterie, "chiar dacă guvernul american este în continuare pe cale să ancheteze" afacerea, a subliniat Jeffrey Anchukaitis, un purtător de cuvânt al serviciului de informații.

Jeffrey Anchukaitis a confirmat afirmațiile lui James Clapper prezentate în mass-media americane, făcute cu ocazia unei reuniuni pe tema spionajului geospațial.

La începutul lui iunie, guvernul SUA a anunțat furtul de date personale a patru milioane de angajați federali americani.

Ulterior, Washingtonul a fost nevoit să recunoască faptul că hackerii au reușit, de asemenea, să pătrundă într-o bancă de date federală ce conține dosarele cu autorizațiile de acces la date sensibile (de tipul celor din apărare), precum și la informații foarte intime despre persoanele în cauză.

Surse guvernamentale sub protecția anonimatului au atribuit acest atac Chinei, însă niciun oficial american nu a acceptat până în prezent să se exprime deschis.

Unii experți sunt de părere că acest act de piraterie este la fel de dăunător Statelor Unite ca și dezvăluirile făcute de Edward Snowden, în special din cauza posibilităților de șantaj asupra persoanelor în cauză.

Pirateria cibernetică este unul din subiectele ridicate de administrația americană cu prilejul unui summit între cele două puteri mondiale, desfășurat în această săptămână la Washington.

În mai 2014, cinci militari chinezi au fost inculpați în Statele Unite pentru "piraterie informatică" și "spionaj economic".