Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a lansat joi un apel la "dezarmare ideologica" in negocierile pana in prezent lipsite de succes dintre Grecia si creditorii sai, potrivit unui interviu transmis de canalul national de televiziune ZDF, citat de AFP.

In cursul discutiilor destinate sa acorde Atenei un imprumut pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, continuate joi fara niciun rezultat, Martin Schulz a afirmat ca a avut impresia ca "sunt in actiune ideologi de ambele parti", a declarat el la ZDF.

Increzator in sansele de se ajunge la un acord, Schulz a apreciat ca, de exemplu, a taia din pensiile cele mai mici nu va duce la nimic, a criticat orice majorare a TVA care sa afecteze sistemul medical si ca, in schimb, Grecia isi poate reduce in continuare bugetul militar, citeaza Agerpres.

Atena trebuie sa onoreze pe 30 iunie o rambursare catre Fondul Monetar International (FMI) pe care nu o va putea plati fara deblocarea unui imprumut inghetat de aproape un an, in valoare de 7,2 miliarde de euro, sau o actiune din partea BCE.

Pentru ca Grecia sa primeasca banii, acordul salvator cu creditorii trebuie incheiat pana sambata cel mai tarziu. El trebuie validat de parlamentul de la Atena si apoi de camera inferioara a parlamentului german, Bundestagul.

Discutiile in aceste negocieri se concentreaza asupra ariei de aplicare a TVA si a valorii acesteia, a spinoasei chestiuni a reformei sistemului de pensii, iar pe fundal problema datoriei publice nesustenabile a Greciei.