Propunerile pentru un sistem de cote obligatorii pentru a impartii refugiatii intre cele 28 de state membre UE au fost respinse de liderii ce s-au intalnit astazi la summitul de la Bruxelles, scrie The Guardian.

Liderii statelor eurpene au blocat initiativele de concepere a unui nou sistem de cote care ar fi venit drept raspuns la problema numarului in crestere de imigranti din Libia, Balcani si Orientul Mijlociu.

Adresandu-se intr-un mod direct Bruxelles-ului in ceea ce priveste problema toxica din punct de vedere politic a imigrantilor, summitul liderilor Uniunii Europene de joi seara a respins apelul la un sistem mai echitabil de azil intre cele 28 de state.

"Nu s-a ajuns la niciun consens intre statele membre cu privire la cotele obligatorii de azil pentru imigranti", a declarat Donald Tusk, presedintele Consiliului European. "Va fi nevoie de mult timp pentru a construi un consens la nivel european pe tema imigratiei."

In loc sa discute masuri in favoarea unui sistem de acordare a azilului mai organizat si mai echitabil, liderii s-au concentrat pe modalitati de a tine imigrantii dincolo de granitele europene.

¬Mai intai trebuie sa izolam migratia ilegala, iar aceasta ar trebui sa fie prioritatea noastra. Toti cei ce nu sunt petenti de azil eligibili, nu vor primi nicio garantie ca vor ramane in Europa¬, scrie Tusk.

Amenintati de fluxul mare de imigranti veniti prin Balkani, Ungaria a demarat contructia unui gard inalt de 4 merti de-a lungul granitei cu Serbia, in timp ce Italia se zbate sa faca fata sutelor de mii de imigranti ce isi risca vietile pentru a atinge tarmurile sudice ale peninsului.

Comisia Europeana a propus luna trecuta masuri radicale cerand impunerea de cote obligatorii pentru ca imigrantii sa fie impartiti intre statele membre. Politica a fost respinsa joi.

In semn de solidaritate fata de Italia, ce se confrunta cu probleme din ce in ce mai mari de imigratie, tarile europene urmeaza sa stabileasca o strategie pentru a imparti cele 40 000 de cereri de azil - 24000 din Italia si 16000 din Grecia - pana luna viitoare. Cu toate acestea, schema presupune acordul voluntar al statelor, iar oficialii preconizeaza aparitia unor conflicte in negocierile dintre ministrii de interne pe aceasta tema.