Premierul bulgar Boiko Borisov s-a declarat joi nemultumit de faptul ca dosarul grec acapareaza toata energia instantelor europene, in detrimentul Bulgariei, tara model in ceea ce priveste conturile publice, dar cea mai saraca din UE, scrie AFP.

"Toate tarile noastre au probleme, dar nu mai ramane timp pentru noi (la summiturile europene, n.r.) deoarece ordinea de zi este ocupata de Grecia", afirma acesta, citat intr-un comunicat.

"Si noi vrem sa dam mai mult pentru salarii si pensii, dar noi respectam disciplina financiara", a subliniat Borisov, in marja unui summit european la Bruxelles. "Ma opun categoric oricarei amanari sau compromis" in privinta Greciei, a afirmat acesta.

Borisov a anuntat ca tara sa va solicita un ajutor european pentru a face fata fluxului in crestere de migranti, in special sirieni, care vin prin Turcia. "Mediterana este blocata, presiunea migratorie este acum pe granita terestra, in special asupra Bulgariei", a argumentat el.

Cea mai saraca tara membra a UE, Bulgaria aplica de la grava criza financiara din 1996-97 un regim de austeritate drastic, sub egida Fondului Monetar International.

Tara are una dintre cele mai mici datorii publice din UE.