Suedia nu va interzice cersetoria dar va introduce un pachet de masuri menit sa limiteze numarul imigrantilor vulnerabili veniti din UE, in special din Romania, pentru a cersi pe strazile oraselor suedeze, relateaza portalul TheLocal.se, citat de Mediafax.

Ministrul suedez al Justitiei si Imigratiei, Morgan Johansson, a anuntat miercuri ca Guvernul analizeaza o noua lege care sa le interzica oamenilor sa profite de cersetori, similara legislatiei menite sa pedepseasca proxenetismul.

"In prezent nu este interzis sa faci bani din exploatarea cersetorilor", a declarat ministrul suedez. El a exclus o interdictie mai generala care sa impiedice persoanele vulnerabile sa ceara bani pe strazile din Suedia, dar a adaugat ca sunt trei lucruri pe care Guvernul nu este pregatit sa le accepte: "Daca oamenii care cersesc sunt folositi sau exploatati, daca apar spontan sute de tabere pe domeniul public, privat sau municipal si daca cei care cersesc sunt hartuiti sau agresati".

Johansson a fost insotit la conferinta de presa de ministrul Culturii, Alice Bah Kuhnke, si cel pentru Copii, Batrani si Egalitatea intre sexe, Asa Regner.

Regner a declarat ca Romania, de unde vin majoritatea cersetorilor, ar trebui sa isi asume responsabilitatea pentru numarul mare de imigranti din tarile scandinave. "Am semnat un acord care se concentreaza pe drepturile copiilor si femeilor si pe prosperitate. Ceea ce facem in prezent este sa reunim un grup de lucru din ambele tari care sa se intalneasca dupa incheierea verii. Dupa aceea vom veni cu un plan de actiune concret", a declarat ea.

Opozitia de centru-dreapta a cerut anterior Guvernului sa interzica cersetoria pe strazile din Suedia si sa ofere municipalitatilor dreptul de a evacua taberele in care s-au instalat mii de imigranti europeni.

Suedia s-a confruntat cu o crestere a numarului de cersetori in ultimii ani, un studiu din aprilie sugerand ca aproximativ 4.000 de persoane vulnerabile din UE locuiesc in prezent in aceasta tara, iar multe dintre ele dorm pe strazi.

Numeroase informatii aparute in presa suedeza sugereaza ca aceasta crestere este cauzata de faptul ca retele de trafic de persoane aduc etnici romi in Scandinavia. Dar raportul de saptamana trecuta al fundatiei Fafo a conchis ca nu exista dovezi care sa sugereze ca cersetorii romani din Suedia, Danemarca sau Norvegia sunt condusi de grupari de crima organizata.