Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi ca exista "riscul unei reluari a luptelor intense" in estul Ucrainei, unde armistitiul este incalcat in mod regulat, scrie AFP.

"Conflictul din Ucraina a costat deja peste 6.000 de vieti. Incalcarea incetarii focului continua si exista in continuare riscul unei reluari a luptelor intense", a spus Stoltenberg, in deschiderea unei reuniuni a celor 28 de ministri ai Apararii din NATO cu omologul lor ucrainean Stepan Poltorak, la Bruxelles.

"Rusia continua sa sustina separatistii antrenandu-i, furnizandu-le arme si soldati. Ea a stationat un mare numar de forte la granita cu Ucraina", a declarat Stoltenberg.

In ciuda armistitiului instaurat in 15 februarie, dupa semnarea acordurilor de pace de la Minsk, estul Ucrainei s-a confruntat cu o accentuare a violentelor de la inceputul lui iunie, cand separatistii au declansat o ofensiva impotriva Mariinka, o localitate care a ramas sub controlul fortelor guvernamentale pro-occidentale, la circa 20 de kilometri de Donetsk.

Intensitatea luptelor a scazut ulterior dar schimburi de focuri soldate cu victime au loc regulat.