Ministrul de interne austriac, Johanna Mikl-Leitner, a criticat marti seara decizia Ungariei de a suspenda regulamentul european "Dublin III" privind cererile de azil, afirmand ca statele care doresc o Europa fara frontiere trebuie sa se supuna regulilor spatiului Schengen, relateaza DPA, citata de Agerpres.

"Cei care vor o Europa fara frontiere trebuie sa se supuna regulilor Schengen", a declarat ea. Asta inseamna ca trebuie sa adere si la regula privind returnarea solicitantilor de azil in tara de intrare in UE, a adaugat ea.

Ungaria a anuntat marti suspendarea unilaterala din motive tehnice, pe perioada nedefinita, a regulamentului 'Dublin III' referitor la solicitarile de azil, invocand ''protejarea intereselor ungare''.

Regulamentul Dublin III stabileste criteriile si mecanismele care permit determinarea statului membru responsabil de examinarea unei cereri de azil prezentate intr-unul din statele membre de catre un resortisant al unui stat tert.

Prin decizia sa de marti, Ungaria va refuza sa reprimeasca refugiatii care au ajuns initial pe teritoriul sau, iar apoi au plecat intr-o alta tara.

Anuntul a fost facut cu doua zile inainte ca liderii europeni sa se intalneasca in cadrul unui summit pentru a discuta o impartire mai echitabila a imigrantilor in UE.

In jur de 100.000 de persoane au intrat in UE prin Balcani si Ungaria de anul trecut, dintre care 60.000 au sosit in acest an, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Zoltan Kovacs, ziarului austriac Die Presse.

"Speram la o solutie europeana, dar trebuie sa protejam interesele ungare si sa ne protejam cetatenii", a spus el.

"Toata lumea s-a fixat pe Mediterana" in loc sa ia in considerare si afluxul dinspre Balcani, s-a plans el.

Potrivit datelor Eurostat, 18% din cei 186.000 de solicitanti de azil inregistrati in UE in primul trimestru al anului au solicitat acest statut in Ungaria.

Comisia Europeana i-a cerut marti seara Ungariei sa explice imediat de ce a suspendat unilateral regulamentul 'Dublin III' referitor la solicitarile de azil, incalcand astfel normele Uniunii Europene.

'In conditiile in care regulamentul Dublin III nu prevede suspendarea transferurilor (de imigranti) catre statele membre responsabile de examinarea unei cereri de azil, Comisia i-a cerut Ungariei clarificari imediate asupra naturii si amplorii problemelor tehnice, precum si cu privire la masurile luate pentru remedierea situatiei', a declarat o purtatoare de cuvant a Comisiei Europene.