Parlamentarii Greci au reactionat cu furie marti la concesiile facute de Atena in negocierile cu creditorii internationali. Vicepresedintele Parlamentului de la Atena a avertizat ca propunerile ar putea fi respinse, declaratie ce loveste in optimismul general ca s-ar putea ajunge rapid la un acord care sa rezolve problema Greciei, transmite Reuters.

Liderii zonei euro au salutat noile propuenri le Atenei, prezentate luni la Bruxelles ca baza pentru continuarea negocierilor pentru declocarea a miliarde de euro blocati in fondurile de ajutorare, necesari pentru a evita intrarea Greciei in incapacitate de plata care ar putea declansa o iesirea a tarii din spatiul monedei unice.

Pietele bursiere au aplaudat, de asemenea, vestile de luni seara, actiunile europene pastrand trendul ascendent provocat de sperantele unui acord. Insa moneda euro s-a depreciat pe fondul temerilor ca planul va avea dificultati sa treaca de Parlamentul grec.

Premierul grec Alexis Tsipras, care si-a inceput mandatul in ianuarie in urma victoriei obtinute de stanga radicala Syriza in alegerile parlamentare in urma promisiunilor ca vor repara anii de austeritate care aua fectat tara, trebuie sa isis mentina atat colegii de partid, cat si creditorii internationali in joc pentru a se ajunge la un acord viabil.

Parlamentarii Syriza mai vocali au exprimat indignare fata de oferta lui Tsipras de a majora o serie de taxe, precum si contributiile de pensii si de sanatate, masuri ce ar ameninta sa provoace greutati mari grecilor care de abia isi revin dupa tura anterioara de austeritate.

"Cred ca acest program, asa cum este el acum, (...) va trece cu greu de noi", a declarat vicepresedintele Parlamentului si parlament Syriza Alexis Mitropoulos pentru postul grec Mega TV.

"Premierul trebuie sa informeze poporul de ce am esuat in negocieri si ama juns la acest rezultat. Cred ca (masurile- n.red.) nu sunt in conformitate cu principiile de stanga. Acest masacru social (...) nu il putem accepta", a mai aratat Mitropoulos.

Reprezentantii celor 3 institutii care reprezinta creditorii Atenei - Comisia Europeana, Banca Centrala europeana si Fondul Monetar International - analizeaza propunerile Greciei pentru a vedea daca datele se aduna pentru a face finantele publice grecesti sa fie sustenabile.

Creditorii ar putea, la fel de bine, sa ceara noi economii sau masuri de reforma, in incercarea de a ajunge la una cord miercuri seara, au precizat persoane apropiate negocierilor.

Daca Parlamentul elen nu resuseste sa sustina acordul, Tsipras ar putea fi nevoit sa ceara alegeri anticipate sau un referendum cae ar prelungi incertitudinile.

Cu Grecia atat de aproape de faliment, este greu de zis daca parlamentarii vor trage sau nu covorul de sub picoarele lui Tsipras, in cazul in care reuseste sa negocieze un acord.

"Cred ca un acord va trece de Parlament si va reconfirma majoritatea parlamentara", a declarat Dimitris Papadimoulis, un europarlamentar grec, membru al Syriza, pentru Reuters.

"Nu cred ca parlamentarii de top Syriza vor sa fie responsabili pentru daramarea unui guvern de 5 luni si a unui premier care se bucura de sprijin popular de 70%", a adaugat Papadimoulis.