Un luptator din cadrul gruparii teroriste Statul Islamic (SI) suspectat de implicare in atacul de la Consulatul Statelor Unite din orasul libian Benghazi, in 2012, a fost ucis intr-un atac aerian in Irak, a anuntat Pentagonul, relateaza Mediafax citand Associated Press.

Ali Awni al-Harzi "opera in stransa colaborare cu extremisti asociati SI in Africa de Nord si Orientul Mijlociu", a declarat luni, citat intr-un comunicat, colonelul Steve Warren, un purtator de cuvant al Pentagonului. "Moartea sa afecteaza capacitatea SI de a integra jihadisti din Africa de Nord in lupte in Siria si Irak si elimina un jihadist cu lungi legaturi cu terorismul international", a adaugat el.

Potrivit lui Warren, al-Harzi, un tunisian, a fost ucis saptamana trecuta la Mosul, cucerit de catre forte din cadrul Statului Islamic in urma cu un an.

Democratul Adam Schiff, din California, care detine cea mai importanta pozitie in Comisia pentru Informatii din cadrul Camerei Reprezentantilor, a declarat ca al-Harzi "a fost responsabil de planificarea a sute de atacuri teroriste in intreaga lume si a fost unul dintre primii luptatori straini" care s-au alaturat gruparii Statul Islamic. In opinia sa, tunisianul "a fost insarcinat cu recrutarea de luptatori straini si trimiterea lor la lupta in Siria".

Schiff a adaugat ca al-Harzi "a fost suspectat totodata de implicare in programul (SI) de luare de ostatici si a jucat un rol in atacul asupra Consulatului Statelor Unite la Benghazi".

La 11 septembrie 2012, patru americani au fost ucisi in atacul de la consulat, inclusiv ambasadorul american in Libia Chris Stevens.

Departamentul de Stat l-a desemnat pe al-Harzi terorist la nivel global in aprilie.