Unitatile de aparare a poporului kurd (YPG) au preluat controlul, luni, asupra unei baze militare din provincia Rakka apartinand gruparii extremiste sunnite Stat Islamic (SI), a anuntat purtatorul de cuvant al YPG, citat de Mediafax.

"Au fost invinsi", a declarat Redur Xelil pentru Reuters, referindu-se la cucerirea bazei "Liwa 93".

Aceasta baza militara, situata la sapte kilometri sud-vest de Ain Issa, la aproximativ 50 de kilometri nord de Rakka, capitala califatului proclamat de jihadistii din cadrul SI, a fost pierduta anul trecut de fortele guvernamentale siriene.

YPG a obtinut deja o victorie importanta in cursul saptamanii trecute, cand a preluat controlul asupra Tel Abyad, un oras situat la granita dintre Siria si Turcia. Victoria obtinuta de YPG la Tel Abyad a privat SI de o cale de aprovizionare. Insa cea mai importanta victorie a YPG impotriva SI a fost obtinuta la inceputul anului, la Kobane, unde un asediu al extremistilor sunniti a fost respins dupa patru luni de lupte.

Cresterea influentei in Siria a fortelor kurde peshmerga ingrijoreaza Ankara, care se teme de o posibila reluare a conflictului separatist in estul Turciei.