Presedintele american Barack Obama a folosit cuvantul tabu "nigger" ("negru", cu o puternica incarcatura peiorativa) pentru a pune punctul pe "i" in privinta realitatii rasismului in America, intr-un interviu cu actorul Marc Maron, publicat luni, relateaza Mediafax citand CNN.

Barack Obama foloseste cuvantul tabu "nigger"Foto: Captura CNN

Obama a intervenit, prin intermediul podcastului "WTF with Marc Maron", in dezbaterea nationala cu privire la relatiile dintre rase si controlul armelor de foc, care a reizbucnit dupa atacul armat de la Biserica Episcopala Metodista Africana (EAM) Emanuel de la Charleston.

Obama a spus ca s-au inregistrat progrese in relatiile interrasiale, citand propria experienta de tanar nascut dintr-o mama alba si un tata african.

"Le spun mereu, mai ales tinerilor, nu spune ca in America nu s-a schimbat nimic in privinta rasei, daca nu ai trait ca afroamerican in anii '50, '60 sau '70. Este indiscutabil faptul ca relatiile dintre rase s-au imbunatatit in mod semnificativ in timpul vietii mele si a tale", a spus Obama.

Insa el a explicat ca "mostenirea sclaviei, Jim Crow, discriminarea" exista in institutii si arunca "o umbra lunga si care face in continuare parte din ADN-ul nostru transmis".

Obama a folosit cuvantul "negru" pentru a sublinia ca absenta limbajului rasist nu inseamna ca rasismul nu mai exista.

"Rasismul - nu suntem vindecati de el. Si nu este vorba doar despre a nu fi politicos si a spune negru in public", a declarat presedintele Statelor Unite.

"Nu asta este masura care sa ne spuna daca rasismul exista inca sau nu. Nu este doar o problema de discriminare evidenta. Societatile nu sterg complet, peste noapte, tot ceea ce s-a intamplat cu 200-300 de ani inainte", a adaugat el.

Seful statului a mai spus ca a fost nevoit sa sustina prea des discursuri despre o "pierdere devastatoare", reiterand declaratii pe care le-a facut joi.

"Nu este suficient sa ne simtim vinovati. Putem intreprinde actiuni pentru a face evenimente ca acesta mai putin probabile. Una dintre aceste actiuni pe care le putem intreprinde ar fi sa consolidam in sensul bunului simt anumite legi cu privire la armele de foc", a spus el.

Presedintele a deplans lipsa de actiune a Congresului in privinta controlului armelor de foc. "Din nefericire, influenta NRA (National Rifle Association, un puternic grup de lobby in favoarea armelor) asupra Congresului este extrem de puternica. Nu preconizez sa se intreprinda vreo actiune legislativa in acest Congres", a spus el.

Obama s-a pronuntat, de asemenea, in legatura cu un caz considerat critic, aflat in prezent la Curtea Suprema, in care adversarii legii cu privire la ingrijiri accesibile (Affordable Care Act) intreaba daca legea autorizeaza sau nu subventii fiscale pentru cei 6,4 milioane americani care au primit deja ajutor pentru a-si permite o asigurare de sanatate.

"Mai inainte de toate sunt convins ca vom castiga, pentru ca legea este clar de partea noastra", a spus el.

Presedintele a adaugat ca daca cea mai inalta jurisdictie din tara se pronunta in favoarea opzantilor acestei legi, atunci "cinci pana la sase milioane de oameni si-ar putea pierde asigurarea de sanatate".