Grecia a facut luni "primele sale propuneri reale dupa numeroase saptamani", a subliniat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, inaintea desfasurarii unui summit al zonei euro la Bruxelles, relateaza AFP.

"Astazi vreau ca toate cartile sa fie pe masa", pentru a "opri jocul de poker politic", a indemnat Tusk, afirmand ca vrea sa evite "cel mai pesimist scenariu, care inseamna un "Grexident" (o iesire accidentala a Greciei din zona euro, n.r.) incontrolabil si haotic".

Presedintele Consiliului, care reprezinta statele UE, a facut aceste declaratii dupa o intrevedere avuta cu premierul grec Alexis Tsipras.

El s-a intalnit anterior, in cursul unei reuniuni la Bruxelles, cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu cel al BCE, Mario Draghi, si cu sefa FMI, Christine Lagarde.

Donald Tusk a anuntat joia trecuta organizarea acestui summit extraordinar al zonei euro, ce este programat sa inceapa luni la ora 17.00 GMT (20.00, ora Romaniei), intrucat "timpul preseaza, nu numai Grecia, ci si pe noi toti", a avertizat el.

Ministrul grec al Economiei: Noile propuneri ale Atenei, acceptate de creditorii sai

Creditorii Greciei au acceptat noile propuneri ale Atenei ca baza de discutie, a declarat luni, la BBC, ministrul grec al Economiei, Giorgos Stathakis, afirmand totodata ca se asteapta la "un comunicat pozitiv" la finalul summitului zonei euro.

"Au acceptat ca noile propuneri ale guvernului grec constituie un cadru de lucru adecvat si, cu cateva ajustari care vor fi in centrul discutiilor in zilele urmatoare, vom ajunge la o solutie tehnica adecvata", a declarat Giorgos Stathakis,in cursul dupa-amiezii, la televiziunea britanica.

"Ne asteptam la un comunicat pozitiv in aceasta seara, care va evidentia de asemenea punctele in care detaliile tehnice trebuie sa fie rezolvate in zilele urmatoare", a adaugat ministrul.

Continutul exact al noilor propuneri ale Greciei nu a fost dezvaluit. Insa premierul grec Alexis Tsipras a reafirmat ca "cheile pentru un acord" cu creditorii vizeaza nivelul excedentului bugetar primar, pensiile, pretul electricitatii si restabilirea "normalitatii" in ceea ce priveste dreptul la un loc de munca.

"Vor fi noi impozite pe afaceri si pentru cei mai bogati, dar vom cruta pensiile si salariile", a mai spus ministrul grec al Economiei, Giorgos Stathakis, la BBC.

"Linia rosie este ca nu vor mai fi noi taieri de pensii si salarii, ne concentram pe aceasta idee si cred ca oferim propuneri alternative ce sunt considerate acceptabile", a adaugat el.