Secretarul Consiliului rus de Securitate Nikolai Patrushev, un fost sef al Serviciului Federal de Securitate (FSB), a declarat luni ca este imposibil ca rusii sa fie opriti sa plece sa lupte in Ucraina, deoarece ei sunt ghidati de "emotii", relateaza Mediafax citand AFP.

Patrushev, un sustinator al unei pozitii belicoase, in prezent seful grupului de consilieri in domeniul securitatii al presedintelui Vladimir Putin, afirma ca razboiul din regiunea Donbas este alimentat de incercarile Statelor Unite de a distruge Rusia.

"Noi nu indemnam oamenii sa se duca acolo si nu-i recompensam. Dar, intr-adevar, este imposibil sa impiedicam acest lucru", dupa ce oamenii aud despre "atrocitatile" care au loc peste frontiera, afirma el.

"Emotiile intra in joc, oamenii se duc acolo si lupta", spune Patrushev intr-un amplu interviu publicat in editia de luni a ziarului Kommersant.

Aproape 6.500 de persoane au fost ucise in razboiul din Ucraina, care a inceput in urma cu 15 luni, si care a alungat peste un milion de oameni din locuinte.

Kievul si Occidentul acuza Rusia ca trimite trupe nationale in estul Ucrainei pentru a consolida fortele separatiste din regiunile Donetsk si Lugansk, dar Moscova dezminte aceste acuzatii.

Uniunea Europeana (UE) a prelungit luni sanctiunile economice dure impuse Moscovei, din cauza sustinerii separatistilor pro-rusi, pana in ianuarie 2016.

Mobilizarile de "voluntari" din Rusia nu reprezinta un secret, iar diverse organizatii au strans bani pentru echipament militar atat la Moscova, cat si in tara.

Putin prezinta criza din Ucraina drept produsul unei schimbari de regim initiate si finantate de catre Statele Unite, insa Patrusev afirma in acest interviu ca adevaratul scop al americanilor este sa distruga Rusia.

"Lor nu le pasa ce se va intampla in Ucraina, ei doar au nevoie sa exercite presiuni asupra Rusiei, asta fac Statele Unite", apreciaza el.

"Ei si-ar dori foarte mult ca Rusia sa nu existe. ca tara", continua fostul sef al FSB.

"Suntem foarte bogati in resurse. Iar americanii cred ca le avem ilegal sau pe nedrept", mai apreciaza Patrushev, adaugand ca Statele Unite domina complet UE in privinta politicii fata de Rusia.

Sanctiunile UE au fost impuse numai din cauza "influentei americane", considera el, iar Europa recunoaste in secret anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Moscova, in martie 2014, care a condus la adoptarea primei serii de sanctiuni.

"Ei inteleg ca tot ceea ce s-a intamplat in Crimeea a fost legal", este de parere seful consilierilor in domeniul securitatii ai lui Putin.

"Europenii sunt mai degraba lipsiti de vointa, iar americanii sunt puternici. Statele Unite vor sa domine in lume", subliniaza Patrushev.