Militarii din tarile UE vor intensifica operatiunile de supraveghere din Marea Mediterana pentru a pregati o posibila ofensiva impotriva traficantilor de carne vie care actioneaza de pe teritoriul Libiei, potrivit Bloomberg. La reuniunea ministrilor de externe ai statelor UE, care s-a desfasurat luni in Luxemburg, s-a hotarat trimiterea a cinci nave de razvoi, trei submarine si doua drone in Marea Mediterana pentru a monitoriza traficantii de carne vie si pentru a participa la operatiunile de salvare a imigrantilor naufragiati.

"Tinta nu este reprezentata de imigranti, ci mai degraba de traficantii care fac bani de pe urma vietilor lor si, adeseori, de pe urma mortilor lor", a declarat, luni, Federica Mogherini, comisarul european pe afaceri externe si probleme de securitate.

O eventuala ofensiva militara impotriva traficantilor din Marea Mediterana ar depinde de aprobarea Consiliului de Securitate al ONU si de infiintarea unei unitati guvernamentale in Libia.

Razboiul civil din Siria, dezintegrarea Libiei si situatia tensionata din nordul Africii au condus la cresterea numarului de imigranti care se indreapta spre Europa. In anul 2014 185 de mii de imigranti au obtinut azil politic in tarile Uniunii Europene.

La operatiunea militara de supraveghere vor lua parte trupele a 12 tari, ele se vor afla sub comanda amiralului italian Enrico Credendino. Portavionul italian Cavour va functiona drept centru de comanda pe mare al operatiunii si nava spital pentru tratarea refugiatilor raniti sau bolnavi.

Etapa de supraveghere va incepe in iulie si va implica 1000 de militari. Ea va urmari grupurile de traficanti pentru a obtine informatiile necesare pentru o eventuala ofensiva.