Peste 240 de oameni, printre care 46 de medici si asistente, au fost arestati ca urmare a celei mai ample actiuni anticoruptie in sistemul medical desfasurate in ultimii ani in Statele Unite. Medicii au incercat sa fraudeze sistemul de asigurari medicale de stat (Medicare) prin retete si prescriptii false in valoare de 712 milioane de dolari. Unitatea americana care lupta impotriva coruptiei din sistemul medical este formata din departamente speciale create in interiorul FBI, a ministerului sanatatii si a biroului procurorului general din fiecare stat american.

Insigna ofiter american anticoruptie in sanatateFoto: Hotnews

Desi in Statele Unite asigurarile medicale private sunt importante, statul federal finanteaza cu sume colosale, bani publici, cele doua scheme publice de asigurari medicale, numite Medicare si Medicaid. Acesti bani publici au fost tinta mai multor medici, asistente, farmacisti si alte persoane care au incercat sa fure sume importante prin frauda.

In Miami 73 de oameni sunt acuzati de prescriptii false in domeniul sanatatii mintale si a ingrijirii la domiciliu, in valoare de 263 milioane de dolari. Directorul unei clinici de psihiatrie a facturat servicii false de 64 milioane de dolari, platind comisioane si celor care-i aduceau pacientii. In Los Angeles, un medic a colectat 23 de milioane de dolari pentru 1000 de carucioare cu rotile pe care le-a recomandat pacientilor sai, fara ca acestia sa aiba nevoie de ele si, uneori, fara ca acestia sa le primeasca.

In Michigan un medic a prescris pacientilor sai, fara sa fie nevoie, neuroleptice impotriva durerii in schimbul cartilor de identitate ale pacientilor pe care le-a folosit ulterior pentru a completa retete false. Daca pacientul incerca sa se retraga din schema, medicul il ameninta cu intreruperea medicatiei de care pacientul devenise, intre timp, dependent. In Dallas au fost acuzati sapte medici pentru frauda, in Detroit 16 acuzati pentru incercarea de a obtine 122 milioane de dolari din prescriptii medicale care nu erau necesare, in New Orleans 11 acuzati pentru fraude de 110 milioane de dolari.

“Furtul din banii de Sanatate sunt o crima care loveste in fiecare dintre noi”, a declarat directorul FBI, James Comey. “Resursele suplimentare alocate Fortei de Lupta impotriva fraudei medicale ne-au permis sa ne extindem investigatiile, monitorizarea sistemului si sa folosim modele de predictie a comportamentului”, a explicat Sylvia Burwell, secretarul pentru sanatate.

Autoritatile americane obtin si analizeaza in timp real prescriptiile medicilor, prin sistemele informatizate functionale in sistemul medical american. In regiunile unde se remarca tipare neobisnuite, precum precrierea unui medicament in volume mari, sunt trimisi investigatori speciali.

Unitatea americana care lupta impotriva coruptiei din sistemul medical este formata din departamente speciale create in interiorul FBI, a ministerului sanatatii si a biroului procurorului general din fiecare stat american. Din 2007, de cand exista, aceasta unitate a prins 2300 de hoti care au incercat sa fure 7 miliarde de dolari din sistemul medical american. “Daca vrei sa-i prinzi pe hoti, urmaresti banii” a spus directorul FBI.

Spre deosebire de Romania, liderii oficiali ai asociatiilor de medici sustin actiunile anticoruptie ale autoritatilor americane. In acelasi timp, medicii americani sunt printre cei mai bine platiti din lume.