Seful administratiei prezidentiale ruse, Serghei Ivanov, a avertizat Statele Unite asupra planului de a amplasa armament greu in estul Europei, in timp ce NATO elaboreaza eventuale planuri pentru conflict in Europa, pentru prima data de la sfarsitul Razboiului Rece.

KremlinFoto: Agerpres

Ivanov a declarat pentru cotidianului britanic ca relatiile tot mai deteriorate cu Statele Unite, unde "retorica a inceput sa se amplifice", si orice miscare drastica de apropiere a NATO de granitele Rusiei inseamna ca aceasta isi va concentra atentia catre amenintari externe, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.

"Daca infrastructura NATO este puternic consolidata in estul Europei sau daca Statele Unite incep sa amplaseze sisteme de aparare antiracheta puternice in Romania, Bulgaria sau Polonia, vom spune ca amenintarea externa a crescut", a declarat Ivanov intr-un interviu.

"Va spun cinstit dinainte. Nu totul depinde de noi, ci depinde si de voi", a adaugat el, citat de Financial Times in editia electronica.

Comentariile sale au loc in timp ce NATO se pregateste in aceasta saptamana sa acorde competente sporite sefului sau pentru a mobiliza trupe, o miscare ce necesita o decizie din partea tuturor celor 28 de membri.

Alianta Nord-Atlantica analizeaza si modalitatile de a imbunatati logistica in Europa, de exemplu prin incheierea unor acorduri de folosire a companiilor feroviare civile si de a avea capacitatea de a inchide drumuri si autostrazi care duc catre aeroporturi.

Oficialii afirma ca noile masuri sunt pur defensive dar ei vor sa grabeasca raspunsul NATO la crize.

Aceasta presupune probleme logistice si tehnice in legatura cu modul in care NATO va transporta mii de militari, tancuri si materiale pe campurile de lupta - probleme pe care Alianta Nord-Atlantica nu a fost nevoita sa le abordeze pe teritoriul sau de la sfarsitul Razboiului Rece.

"Discutam desprea luarea de decizii si trebuie sa gasim o modalitate de reconciliere intre eficienta militara si controlul politic", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru FT. Ivanov a salutat cu precautie recentele eforturi de revigorare a dialogului dintre Moscova si Washington, dar si-a exprimat profunda ingrijorare cu privire la caracterul hegemonic si interventionist al Statelor Unite.

"Faptul ca (secretarul de Stat John) Kerry vine la Soci si se intalneste cu presedintele si ministrul de Externe (Serghei) Lavrov si au discutii lungi si detaliate intr-o atmosfera amicala si normala, este bine, cu siguranta", a declarat Ivanov.

Dar, a adaugat el, "este naiv sa ne gandim la consolidarea relatiilor pana cand conflictul din Ucraina nu este rezolvat".

El a afirmat ca pare ca Statele Unite au inteles ca situatia in Ucraina a scapat de sub control. Dupa vizita lui Kerry, Washingtonul a inceput sa se implice tot mai mult in diplomatia din jurul fragilului acord de incetare a focului Minsk II.