Jurnalistul Ahmed Mansour de la postul de televiziune Al-Jazeera a fost retinut, sambata, pe aeroportul din Berlin, in Germania, la cererea Egiptului. Barbatul sustine ca este victima unui "dosar inventat" si cere Berlinului sa nu coopereze cu autoritatile egiptene, informeaza AFP.

Ahmed Mansour este angajat la serviciul in limba araba al Al-Jazeera Qatar si a fost retinut in timp ce se pregatea sa urce la bordul unui avion spre Doha.

Intr-o inregistrare facuta in timpul detentiei sale si difuzata de Al-Jazeera, Mansour declara ca "acest dosar este inventat". Intr-o inregistrare difuzata anterior, jurnalistul explica ca a fost retinut pentru viol, furt si fuga dela locul faptei.

Ahmed Mansour a fost condamnat anul trecut de un tribunal din Cairo la 15 ani de inchisoare pentru ca a torturat un avocat in iunie 2011 Piata Tahrir, inima revolutiei care a zguduit Egiptul.

Potrivit postului de televiziune, jurnalistul urmeaza sa fie prezentat duminica unui judecator, dupa interogatoriul politiei.

Relatiile dintre postul de televiziune din Qatar si Cairo sunt foarte tensionate, dupa ce Doha l-a sustinut pe presedintele islamist Mohamed Morsi, primul sef de stat ales democratic in Egoipt si destituit de armata in iulie 2013.

Potrivit BBC, trei jurnalisti ai postului de televiziune din Qatar au fost arestati in 2013, apoi judecati. Cairo acuza postul Al-Jazeera si Doha ca ofera sprijin confreriei islamiste Fratii Musulmani a lui Mohamed Morsi, primul presedinte ales democratic in Egipt dar destituit si arestat de armata in iulie 2013.