Fondul Monetar International (FMI), aflat in centrul unui impas intre Grecia si creditorii sai, a deblocat vineri o noua transa de imprumut pentru Cipru, o alta tara din zona euro sub asistenta financiara. Ca si in cazul Atenei, discutiile intre Nicosia si Troika formata din FMI, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana au trenat indelung pe tema masurilor economice solicitate tarii in schimbul unor noi imprumuturi.

Dupa mai multe luni de blocaj, creditorii tarii si-au exprimat satisfactia la sfarsitul lui mai pentru progresele realizate de Cipru. Acestia au salutat adoptarea unei reforme controversate in domeniul confiscarilor imobiliare si au deschis drumul pentru varsarea de catre FMI a 278,4 de milioane de euro, care s-a produs vineri.

"In viitor, va fi important de mentinut elanul in favoarea reformelor", a comentat nr. 2 al FMI, David Lipton, citat intr-un comunicat, adaugand ca nivelul "ridicat" al creantelor nesigure ramane o "prioritate urgenta".

Cipru a facut apel la Troika creditorilor in martie 2013, pentru a evita un faliment legat de prabusirea bancilor sale.

Insa amploarea planului sau de ajutor, in valoare de 10 miliarde de euro si care ar urma sa se incheie in martie 2016, este totusi una mult mai redusa decat cea a celor destinate Greciei, in valoare totala de 240 de milliarde de euro. In primul trimestru din 2015, economia cipriota a avut pentru prima data crestere in aproape patru ani, cifrele oficiale indicand o crestere de 1,6% din PIB.

Surse: AFP; Agerpres.