Partidul Popular Danez (anti-imigratie) a obtinut joi un rezultat excelent in alegerle legislative, iar sprijinul pe care l-a dat altor formatiuniuni de dreapta, cu care s-a aflat pana acum impreuna in opozitie, ar trebui sa ii permita sa revina la conducerea Danemarcei, dupa anuntarea rezultatelor finale, transmite AFP.

Cu 21,1% din voturi, formatiunea a depasit pana si partidul Venstre, liderul traditional al blocului de dreapta, care a adunat 19,5% din voturi.

Dupa numararea voturilor din tara, blocul de dreapta (Venstre, Partidul Popular Danez -DF -, Alianta liberala si conservatoare) au obtinut 90 de locuri fata de 85 obtinute de blocul de stanga, in prezent la putere. DF castigat 37 de locuri, cu trei mai multe decat Venstre si cu 15 mai mult decat a reusit sa obtina in urma cu 4 ani.

Potrivit Reuters, nu au fost deocamdata numarate voturile din fostele colonii Groenlanda si Insulele Feroe, care dau, impreuna, 4 parlamentari.

Prim-ministrul danez, social-democrata Helle Thorning-Schmidt, a recunoscut infrangerea.

Vizibil emotionata, Helle Thorning-Schmidt, care a fost primul sef de guvern de sex feminin din Danemarca, a anuntat ca in urma infrangerii pleaca de la conducerea social-democratilor, desi acestia s-au plasat onorabil cu 26,3% din voturi.

"Venstre si-a pierdut sprijinul. Nu am avut un tur de scrutin prea bun", a declarat Lars Lokke Rasmussen, presedintele formatiunii.

"Dar majoritatea (...) crede ca Danemarca trebuie sa schimbe guvernul", a declarat el in fata sustinatorilor sai, declarandu-se "plin de energie". Totodata, Lars Lokke Rasmussen s-a oferit sa conduca un guvern de dreapta.

"Nu ne este frica sa intram la guvernare, pentru ca astfel obtinem cea mai mare influenta politica", a explicat presedintele DF, Kristian Thulesen Dahl, intr-o declaratie pentru agentia de presa daneza Ritzau, subliniind insa ca deocamdata nu a fost luata nicio decizie in acest sens.