Tentativele serviciilor secrete straine de recrutare a cetatenilor lituanieni, precum si incidentele de spionaj cibernetic s-au intensificat in ultima perioada, afirma directorul general al serviciilor secrete lituaniene, Darius Jauniskis, citat de site-ul Delfi.lt.

"Ne confruntam cu un numar mare de incercari de recrutare a cetatenilor nostri si cele mai multe tinte sunt persoanele care calatoresc in Rusia sau Belarus si care, sa fiu direct, sunt terorizate in aceste tari in unele cazuri. De asemenea, spionajul cibernetic ia amploare", a afirmat Jauniskis, joi, in timpul unui discurs sustinut in Parlament (Seimas) pe tema problemelor de securitate nationala, relateaza Mediafax.

El a solicitat alocarea de fonduri pentru serviciile secrete nationale.

"Ca fost militar, pot sa spun ca este foarte important sa luam masuri de precautie, dar orice armata sau orice persoana, daca nu vede sau nu cunoaste nimic, poate fi vulnerabila. Dar institutiile care se ocupa de securitatea tarii sunt cele care pot descoperi si preveni planurile inamicilor, pregatind tara pentru aparare. As vrea sa se acorde mai multa atentie acestor institutii, marind fondurile alocate acestora", a declarat Jauniskis.

Comisia pentru Aparare si Securitate Nationala din cadrul Parlamentului lituanian a solicitat, de asemenea, alocarea mai multor fonduri Departamentului de servicii secrete (VSD), al carui buget pe anul in curs nu a crescut, ramanand la valoarea de anul trecut, de 23,6 milioane de euro.