Conturile ambasadelor ruse la Bruxelles au fost inghetate, a afirmat joi Ministerul rus de Externe, anuntand totodata ca l-a convocat pe ambasadorul Belgiei la Moscova pentru a protesta "cu vehementa" impotriva acestei decizii a autoritatilor belgiene, relateaza AFP.

Ministerul l-a convocat "astazi pe ambasadorul Belgiei in Rusia, Alex Van Meeuwen, pentru a protesta cu vehementa fata de inghetarea conturilor ambasadei Rusiei in Belgia, precum si a celor apartinand reprezentantelor permanente ale Rusiei la UE si NATO din Bruxelles", a precizat MAE rus, amenintand ca va aplica "masuri similare" impotriva misiunii diplomatice belgiene.

Potrivit Reuters, Kremlinul anuntase anterior in cursul zilei ca examineaza cu atentie actiunile Belgiei de a confisca bunuri rusesti, dupa ce Curtea de Arbitraj de la Haga a decis in luna iulie a anului trecut ca Rusia trebuie sa plateasca despagubiri de aproximativ 50 miliarde de dolari actionarilor fostului gigant petrolier Yukos. In decizia instantei se arata atunci ca principalul obiectiv al Rusiei a fost "sa falimenteze Yukos si sa isi insuseasca activele sale".

Si agentia de presa rusa RIA Novosti a relatat, potrivit Agerpres, ca inghetarea acestor conturi ale Rusiei este legata de nerespectarea de catre Moscova a deciziei emise de Curtea de Arbitraj de la Haga privind despagubirea fostilor actionari ai companiei Yukos, grupul petrolier al lui Mihail Hodorkovski, unul dintre cei mai inversunati opozanti ai presedintelui Vladimir Putin.

Grupul Yukos a fost lichidat de justitia rusa la inceputul anilor 2000, in urma unui proces de evaziune fiscala, fiind preluat partial de compania Rosneft. Conform instantei de la Haga, desfiintarea companiei Yukos a fost o decizie motivata politic, cu scopul nu de a recupera impozitele neplatite, ci falimentarea ei.

Dupa anuntul MAE rus, cel belgian a raspuns ca decizia justitiei de blocare a acelor conturi a fost pusa in aplicare de executorii judecatoresti, iar autoritatile belgiene nu au nicio implicare.

Desi Moscova a protestat fata de inghetarea conturilor sale din Belgia, un consilier al Kremlinului, Andrei Belusov, a declarat ca aceasta decizie nu este o surpriza si ca se asteapta la actiuni similare si din partea altor tari.

La randul sau, ministrul rus la economiei, Alexei Uliukaiev, a exclus acordarea vreunei despagubiri actionarilor Yukos.

Cat despre Mihail Hodorkovski, care a stat zece in inchisoare in urma acelui proces, a declarat prin intermediul purtatoarei sale de cuvant ca nu are nimic de-a face cu blocarea conturilor misiunilor diplomatice ruse din Belgia.