Peste 2.000 de militari NATO din cadrul noii forte cunoscute si sub numele de "varf de lance" se antrenau joi pentru a raspunde in situatii criza, folosind tancuri si munitie reala, la un poligon de tragere de la Zagan, in sud-vestul Poloniei, relateaza Mediafax citand The Associated Press.

Exercitiu NATO in PoloniaFoto: Captura YouTube

Acest exercitiu - NOBLE JUMP 2015 (NOJP15) - face parte din cadrul unor manevre de amploare pe care Alianta Nord-Atlantica le organizeaza pe flancul sau de est, cu scopul de a le oferi asigurari statelor membre estice ingrijorate de actiunile ostile ale Rusiei in Ucraina.

Exercitiul, al carui obiectiv este sa testeze si sa perfectioneze abilitatile fortei operationale interarme Very High Readiness Joint Task Force - cunoscute si sub numele de "varf de lance", create la ultimul summit NATO -, este urmarit de catre secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, comandantul suprem pentru Europa, generalul Philip M. Breedlove si ministrii Apararii din Polonia, Olanda, Norvegia si Germania.

Potrivit unui comunicat NATO, Stoltenberg, care a sosit in Polonia miercuri seara, urma sa se intalneasca joi cu presedintele in exercitiu Bronislaw Komorowski, presedintele-ales Andrzej Duda, vicepremierul si ministrul Apararii Tomasz Siemoniak si alti oficiali de rang inalt.

Pe de ala parte, un purtator de cuvant militar a declarat ca un vehicul polonez de transport de tip amfibie s-a "scufundat" in urma altui exercitiu, de debarcare, in Marea Baltica, iar ambii membri ai echipajului au fost salvati, relateaza AP.

Vehiculul s-a scufundat miercuri, la aproximativ 150 de metri in largul plajei Ustka, in nordul Poloniei, in timp ce se intorcea la nava de transport.

Maiorul Michal Romaniuk a declarat pentru AP ca o nava de observare, aflata in apropiere, i-a luat pe cei doi membri ai echipajului la bord. El a anuntat ca o comisie va ancheta incidentul.

Acest exercitiu, la care au participat 700 de militari, a facut parte din manevrele BALTOPS 2015, pe care NATO le organizeaza pe flancul sau de est pentru a le oferi asigurari membrilor din regiune ai Aliantei ingrijorati de actiunile Rusiei.