MAE rus a primit joi propunerile SUA privind apărarea antirachetă (PRO) din Europa, pe care Moscova le aştepta de la jumătatea lunii octombrie, scrie Kommersant citata de RADOR. Washingtonul a acceptat concesii: să permită accesul militarilor ruşi la obiectivele din Europa Răsăriteană şi să amâne punerea în funcţiune a bazei de rachete din Polonia.

Pentru aceasta, Washingtonul propune integrarea obiectivelor planificate ale apărării naţionale antirachetă a SUA din Cehia şi Polonia şi a sistemului de apărare antirachetă a teatrului de operaţiuni, elaborat de NATO (contururile acestuia vor fi cunoscute în aprilie 2008, la summitul Alianţei de la Bucureşti), cu staţiile radar (RLS) ruseşti: cea din Gabalin (Azerbaidjan) şi cea din apropiere de Armavir, în curs de construire.

În fapt, este vorba de o încercare de cumulare a planurilor iniţiale ale Pentagonului şi partenerilor săi din NATO cu propunerile făcute de Vladimir Putin la summitul G-8, din luna iunie, de la Heiligendamm, şi la întâlnirea cu George Bush, din luna iulie, de la Kennebunkpost.

Însă este puţin probabil, scrie Kommersant, că Rusiei să-i convină o asemenea propunere: ea urmăreşte, ca şi până acum, să obţină renunţarea de către SUA la amplasarea elementelor PRO în Polonia şi Cehia.