Coreea de Sud a anuntat joi trei noi decese cauzate de coronavirusul MERS, fapt ce sporeste ingrijorarile cu privire la capacitatile acestei tari de a limita epidemia, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a subliniat esecurile autoritatilor sanitare, noteaza AFP.

Bilantul deceselor provocate de epidemie, deja cea mai intinsa in afara Arabiei Saudite, se ridica la 23 de morti, a anuntat Ministerul Sanatatii de la Seul. De asemenea, au fost inregistrate trei noi contaminari.

In total, 165 de persoane au fost contaminate cu coronavirusul MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu), de la diagnosticarea pe 20 mai a unui pacient intors dintr-o calatorie in Arabia Saudita si alte tari de la Golful Persic, citeaza Mediafax.

Din aceste 165 de cazuri, 24 de pacienti au fost declarati vindecati si au putut parasi spitalul, dar in prezent autoritatile se tem ca bilantul deceselor este numai provizoriu, 17 persoane aflandu-se intr-o stare descrisa ca instabila.

Cu toate acestea, la inceputul saptamanii autoritatile au afirmat ca punctul culminant al crizei a fost depasit.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a criticat miercuri reactia tardiva a Coreii de Sud si greselile din primele momente ale epidemiei.

OMS, care a trimis o echipa de specialisti in Coreea de Sud, a citat in special "lipsa de informare" din partea personalului medical si a publicului larg cu privire la acest virus si "deficiente in ceea ce priveste prevenirea infectarilor si masurile de control in spitale".

Pacientii au fost frecvent spitalizati in sali de urgenta aglomerate pe lungi perioade. Obiceiul sud-coreenilor de a merge in mai multe spitale pentru a obtine al doilea si chiar al treilea diagnostic a avut, de asemenea, o contributie importanta.

Potrivit ministerului de la Seul, 35% din contaminari au implicat prietenii sau familia pacientilor si 18% personalul medical.

Peste 6.700 de persoane se gaseau joi in carantina, in timp ce alte 4.500 care fusesera puse sub observatie au fost declarate vindecate si autorizate sa paraseasca spitalul.

Pacienti diagnosticati in ultimele zile nu figureaza, totusi, printre miile de persoane plasate in carantina si si-au continuat activitatile normale, situatie ce a sporit nelinistea populatiei.

OMS a cerut lumii intregi sa dea dovada de vigilenta, apreciind ca situatia din Coreea de Sud trebuie sa serveasca drept "semnal de alarma", in timp ce Germania tocmai a anuntat decesul unei persoane din cauza virusului MERS, primul caz mortal din Europa de la inceputul anului.