Tarile Uniunii Europene au cheltuit 11,3 miliarde de euro cu incepere din 2000 pentru a-i repatria pe imigrantii ilegali si 1,6 miliarde de euro pentru a asigura protectia granitelor Europei, dezvaluie o ancheta realizata de un grup de jurnalisti europeni, publicata joi in 16 tari, relateaza AFP, citata deAgerpres.

Ancheta este publicata intr-un moment in care se poarta discutii aprinse in randul UE cu privire la un plan de actiune pentru a intari lupta contra imigratiei clandestine si a primirii refugiatilor si solicitantilor de azil.

Statele membre sunt unanime pentru accelerarea repatrierii imigrantilor ilegali si divizate in ce priveste asistenta oferita Italiei si Greciei, doua tari ale caror sisteme de primire sunt sufocate de sosirea imigrantilor.

Cum sa se organizeze repatrierea imigrantilor ilegali?

Chestiunea este de mai multi ani punctul vulnerabil al politicilor europene in domeniul imigratiei.

"Rata repatrierii imigrantilor ilegali a fost de 33% in 2014", a subliniat marti comisarul pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, Dimitris Avramopoulos.

Or, statele membre cheltuiesc sume uriase pentru repatrierea lor: 11,3 miliarde de euro cu incepere din anul 2000, potrivit anchetei.

Expulzarea unui imigrant costa in medie 4.000 de euro, din care jumatate sunt pentru transport.

La randul lor, imigrantii au platit 15,7 miliarde de euro pentru drumul spre Uniunea Europeana, precizeaza aceasta ancheta, prezentata ca rezultatul a sase luni de munca a 20 de jurnalisti, statisticieni si programatori din 16 tari europene.

In 2014, peste 600.000 de imigranti au cerut azil in Uniunea Europeana.