Premierul grec, Alexis Tsipras, pleaca joi in Rusia, impreuna cu mai multi ministri cheie, pentru a se intalni cu presedintele Vladimir Putin, au confirmat serviciile sale, in momentul unei reuniuni cruciale a Eurogrupului si in contextul in care negocierile cu UE si FMI au intrat in impas total in ultimele zile, transmite AFP.

Potrivit programului anuntat la Atena miercuri seara, Alexis Tsipras va sosi joi la pranz la Sankt Petersburg (nord-vest), unde are loc Forumul economic international. El va fi insotit de ministrul economiei, Giorgos Stathakis, ministrul energiei, Panagiotis Lafazanis, viceministrul finantelor Nadia Valavani, viceministrul apararii Costas Isichos, de purtatorul de cuvant al guvernului, Gabriel Sakellaridis, precum si de o serie sefi de companii elene.

El va lua cuvantul in fata Forumului vineri, imediat dupa Vladimir Putin, cu care se va intalni in cursul dupa-amiezii, potrivit Agerpres.

Este a doua vizita efectuata de Alexis Tsipras in Rusia in mai putin de doua luni.

Una din mizele majore ale acestei vizite este posibila participare a Greciei la proiectul gazoductului Turkish Stream al gigantului rus Gazprom, care provoaca iritare in UE si la Washington. Satele Unite si-au manifestat explicit dezaprobarea in legatura cu apropierea dintre Atena si Moscova pe aceasta tema.

Una din specialistii in problema Greciei din cadrul Departamentului de Stat, Amanda Sloat, se afla miercuri si joi la Atena, pentru a discuta cu oficialii eleni "o serie de chestiuni si evolutii in regiune", diverse cum sunt "Ciprul, Ucraina, securitatea energetica, negocierile Greciei cu institutiile creditoare si eforturile internationale pentru a face fata amenintarii reprezentate de armata islamica".

Tot atatea subiecte pentru care Statele Unite recunosc importanta geostrategica a Greciei si mentinerea ei in cadrul Uniunii Europene.

Atena asteapta cu disperare 7,2 miliarde de euro de la creditorii sai, in schimbul unor reforme pe care nu doreste sa le duca pe toate la indeplinire din cauza costurilor sociale. La sfarsitul lunii, Grecia va trebui sa aleaga intre plata pensiilor si a salariilor bugetarilor si achitarea unei scadente de 1,5 miliarde euro catre FMI, daca nu va obtine banii doriti.

Intrarea in incapacitatea de plata ar putea antrena iesirea din zona euro si, in cel mai rau caz, si din Uniunea Europeana.