Premierul sarb, Aleksandar Vucic, s-a aratat "surprins si socat" de decizia luata miercuri de Ungaria de a inchide granita cu Serbia din cauza afluxului de imigranti clandestini, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Sunt surprins si socat, vom discuta despre aceasta decizie cu colegii nostri ungari", a declarat Aleksandar Vucic intr-o interventie in direct la postul national de televiziune (RTS), de la Oslo unde efectueaza o vizita oficiala.

"Solutia nu este sa ridici ziduri. Serbia nu poate fi vinovata de situatia creata de imigranti, nu suntem decat o tara de tranzit. Este Serbia vinovata de situatia din Siria?", s-a intrebat el.

Premierul a mai pus intrebarea daca tara sa trebuie, "la randul ei, sa ridice ziduri la granita cu Macedonia si Bulgaria?", tari vecine de unde ajung in Serbia imigranti clandestini care vor sa ajunga in tarile occidentale din UE.

"Serbia nu va ridica ziduri, nu se va izola, nu inteleg aceasta decizie si intentionez sa discut despre asta cu partenerii nostri din cadrul UE", a raspuns el.

Aleksandar Vucic a tinut sa sublinieze ca imigrantii patrund in Serbia "din tari ale UE", referindu-se la Bulgaria si Grecia.

"Le oferim ajutor, hrana, dar acesti oameni nu vor sa ramana in Serbia, sunt doar in trecere", a insistat seful executivului de la Belgrad.

Guvernul ungar a decis miercuri "sa inchida fizic" granita cu Serbia.

Ungaria intentioneaza sa construiasca un gard inalt de patru metri de-a lungul celor 175 de kilometri de granita comuna intre cele doua tari.

Numarul refugiatilor care au patruns in Ungaria a crescut de la 2.000 in 2012 la 54.000 din luna ianuarie a acestui an, astfel ca, dupa Suedia, este tara membra a UE cu cel mai mare numar de refugiati raportat la totalul populatiei.

Potrivit guvernului de la Budapesta, 95% dintre acestia trec granita cu Serbia, care nu este membra a UE. Aproape 75% din refugiatii care au patruns in Ungaria sosesc din Siria, Irak si Afganistan, de unde au fugit din cauza razboaielor.

In ianuarie si februarie acest an, Ungaria s-a confruntat cu un val de imigranti kosovari, constransi la exod din motive economice.