In fata noilor amenintari, NATO depune cel mai mare efort de aparare de la incheierea Razboiului Rece, a afirmat miercuri secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, prezent in Polonia pentru a asista la primul mare exercitiu al noii Forte de reactie foarte rapida a organizatiei, scrie AFP.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

"NATO este pe cale sa se confrunte cu un nou mediu de securitate, cauzat de violenta, tulburari si instabilitate in partea de sud - SI in Irak, Siria, in Africa de Nord-, dar in egala masura cauzat de comportamentul Rusiei (...) care a folosit forta pentru a schimba granite, a anexa Crimeea si a destabiliza Ucraina de Est", a declarat Jens Stoltenberg, la Zagan (vest).

"NATO trebuie sa raspunda. Noi raspundem si facem asta punand in aplicare cea mai mare intarire a apararii noastre colective de la incheierea Razboiului Rece. Forte de reactie foarte rapida este un element cheie al acesteia. Este formidabil sa vezi ca este functionala si ca este aplicata aici, in Polonia", a adaugat el.

Primul exercitiu "complet" a noii forte (VJTF, Very High Readiness Joint Task Force) a Aliantei Nord-Atlantice a reunit de saptamana trecuta circa 2.100 de soldati olandezi, cehi, germani, norvegieni, polonezi, lituanieni, belgieni, americani si unguri, de arme diferite, sositi in Polonia pe cale terestra, aeriana si feroviara.

Scenariul exercitiului prevede aparare unei tari aliate contra agresiunii externe.

Crearea VJTF a fost decisa in septembrie 2014 la summitul NATO de la Newport, in principal pentru a intari flancul estic al Aliantei in fata ambitiilor Moscovei.

Anexarea Crimeii de catre Rusia in urma cu un an a starnit temeri in mai multe tari din Europa Centrala care au aderat la NATO dupa incheierea Razboiului Rece, mai ales in tarile baltice, ocupate de URSS aproape o jumatate de secol.

Presedintele Vladimir Putin a anuntat marti ca Rusia isi va intari arsenalul nuclear cu desfasurarea in acest an a peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale.