Ungaria a anuntat miercuri ca intentioneaza sa inalte un gard de sarma ghimpata inalt de 4 m si cu o lungime de 175 de km de-a lungul granitei sale cu Serbia pentru a impiedica accesul imigrantilor ilegali, o miscare care va starni cu siguranta critici din partea UE si a asociatiilor europene pentru protectia drepturilor omului, transmite Reuters.

Tara central-europeana cu o populatie de 10 milioane de persoane este membra a zonei Schengen, prin urmare o destinatie atractiva pentru zecile de mii de imigranti care vin dinspre Orientul Mijlociu si care intra in Europa prin Balcani.

"Imigratia este una dintre cele mai serioase probleme cu care se confrunta Uniunea Europeana astazi", a declarat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto in timpul unei conferinte de presa organizate la Budapesta. "Tarile UE cauta o solutie (...) insa Ungaria nu isi poate permite sa mai astepte".

"Vorbim despre o intindere de 175 de km de-a lungul granitei, a carei blocare fizica se poate face printr-un gard inalt de 4 metri", a adaugat ministrul ungar.

Peter Szijjarto a mai aratat ca gardul pe care Ungaria intentioneaza sa il ridice nu incalca acordurile internationale. Ministrul a precizat ca guvernul de la Budapesta va avea pe 1 iulie o intalnire la nivel inalt cu Serbia, care nu este membru UE, pentru a discuta aceste planuri.