Ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns la un "consens" miercuri asupra prelungirii sanctiunilor economice impotriva Rusiei pana pe 31 ianuarie 2016, o masura care ar trebui sa fie adoptate in mod formal in zilele urmatoare, a declarat o sursa europeana pentru AFP.

"Textul legal prin care se extind sanctiunile pana la 31 ianuarie a fost prezentat" ambasadorilor UE si "a existat un consens", a precizat sursa.

Aceste sanctiuni, care lovesc sectoare intregi ale economiei ruse, inclusiv cel bancar, al apararii, petrolier si resping finantele rusesti de pe pietele europene, urmeaza sa expirare la sfarsitul lunii iulie.

"Obiectivul" este ca ministrii de Externe europeni sa adopte in mod oficial aceasta decizie luni, in timpul intalnirii lor lunare de la Luxemburg, in cadrul unui vot fara dezbatere, a declarat sursa europeana.

"Aceasta este punerea in aplicare a deciziei sefilor de stat si de guvern luate in martie", respectiv "urmarirea sanctiunilor potrivit calendarului acordului Minsk", a subliniat o sursa diplomatica.

"Ideea este de a extinde (sanctiunile - n.red.) pana la sfarsitul lunii ianuarie pentru a putea evalua punerea in aplicare a lucrarii de la Minsk, care expira la sfarsitul lunii decembrie, inainte de a lua o noua decizie" de prelungire sau abrogare.