Rusia va raspunde probabil deciziei Pentagonului de a aduce avioane de lupta F-22 Raptor in Europa, a spus agentiei de stat ruse Sputnik Vladimir Batyuk, de la Institutul pentru Studii Americane si Canadiene de la Academia de Stiinte a Rusiei.

F-22 RaptorFoto: Wikipedia

“In ceea ce priveste a cincea generatie de aeronave de lupta Raptor, cantonarea lor (in Europa) va fi cu siguranta un impuls un plus pentru Rusia de a grabi procesul de dezvoltare si introducere in serviciu a echivalentului rusesc, T-50 de generatia a 5-a. Partea rusa ar putea, de asemenea, sa replice contra unor masuri simiare ale americanilor si aliatilor sai”, a declarat Batyuk.

Acesta a amintit si ca ministerul rus al apararii nu a exclus nici posibilitatea ca Moskova sa instaleze in Kaliningrad sisteme de racheta mobile de raza scurta Iskander, ca raspuns la posibila cantonare de armament greu de catre SUA in Estul Europei.

Sefa Fortelor Aeriene americane, Deborah Lee James, a anuntat ca SUA ar putea mobiliza avioane de vanatoare F-22 in Europapentru a contracara amenintarea Rusiei