Aproximativ 7.000 de persoane care locuiesc in apropiere de prefectura Fukushima au cerut luni compensatii in valoare totala de 1,85 miliarde de yeni (15 milioane de dolari) printr-o intelegere cu operatorul centralei nucleare avariate, scrie presa locala, relateaza agentia DPA, citata de Mediafax. In total, 7.128 de persoane din prefectura Tochigi, situata la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de Centrala nucleara Fukushima Daiichi, au argumentat ca sunt eligibili sa fie compensati chiar daca nu locuiau in prefectura Fukushima la momentul celui mai grav accident nuclear care a afectat tara, potrivit agentiei Kyodo News. De asemenea, ei doresc sa li se prezinte scuze.

Aceasta este prima actiune colectiva a unor locuitori care nu au fost compensati de catre operatorul Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

Centrala de la Fukushima a fost afectata de cel mai grav accident nuclear din tara, in urma unui tsunami declansat de un cutremur in martie 2011.

"Vrem ca TEPCO sa ia in serios faptul ca peste 7.000 de persoane vor sa-si faca vocea auzita", a declarat avocatul Koji Otani intr-o conferinta de presa.

Locuitorii din Tochigi cer sume incepand de la 120.000 si pana la 720.000 de yeni de persoana, echivalentul sumelor platite persoanelor evacuate "voluntar" la Fukushima, a precizat avocatul.