Premierul italian Matteo Renzi ameninta ca pune la punct un "plan B" care va face rau Europei, daca Italia nu este mai bine sustinuta de UE pentru a face fata afluxului de imigranti, relateaza AFP.

Matteo RenziFoto: Captura YouTube

Italia se lupta sa se adapteze la valuri succesive de imigranti, iar relatia cu vecinii sai europeni s-a tensionat in ultimele zile, cand imigrantii au fost intorsi din drum la frontierele cu Franta si Austria.

Criza "nu trebuie sa fie subestimata. Aceasta este o problema grava si, sa fie clar, raspunsurile Europei pana in prezent nu au fost suficient de bune", a declarat Renzi intr-un interviu publicat duminica de Corriere della Sera.

UE se chinuie sa ajunga la un consens asupra programului sau de distributie a imigrantilor - care prevede trimiterea a 24.000 de refugiati in celelalte tari, in afara de Italia si Grecia - insa Italia spera ca la summitul european din 25 iunie se va merge chiar mai departe de atat.

"Distribuirea a doar 24.000 de persoane, este aproape de provocare", a declarat Renzi.

"Daca Europa alege solidaritatea, este bine, Daca nu o face, avem pregatit un 'plan B'. Insa va lovi Europa in primul rand", a declarat premeirul italian fara a oferi detalii cu privire la acest plan.

De la inceputul acestui an, peste 57.000 de migranti si solicitanti de azil au fost recuperati de pe mare si primiti de Italia, comparat cu 54.000 in aceeasi perioada a anului 2014, a subliniat liderul de la Roma.

Premierul italian va discuta subiectul migratiei cu omologii sai din Marea Britanie si Franta saptamana aceasta la Milano. Renzi a precizat ca se va intalni si cu presedintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude Juncker si cu cancelarul german Angela Merkel.

CE a cerut in luna mai statelor membre UE sa ia in primire pe cei 40.000 de solicitanti de azil care au sosit in Italia si Grecia. Insa statele nu reusesc sa se puna de acord pe acest subiect.

Conventia de la Dublin prevede ca solicitantii de azil sa depuna cererea in tara in care intra in Europa - o regula pe care Italia o considera nedreapta pentru ca lasa Roma sa se descurce singura cu miile de imigranti care ii invadeaza coastele.

Grecia se plange si ea de multa vreme ca a fost abandonata de Europa in aceasta privinta.

Acordurile de la Schengen prevad ca imigrantii care intra in Italia pot, in mod normal, sa traverseze usor tarile vecine - Franta, Austria, Elvetia si Slovenia - pentru a ajunge in Marea Britanie, Germania si tarile scandinave.

Insa Franta a blocat in acest weekend la frontiera sa cu Italia peste 200 de imigranti care voiau sa se deplaseze spre Europa nordica.