Ucraina nu va putea utiliza rezervele Bancii sale centrale pentru a-si plati creditorii privati in cadrul negocierilor in curs privind reesalonarea datoriei, a declarat vineri directorul general al FMI, Christine Lagarde, informeaza Agerpres.

Potrivit sefei FMI, citata de AFP, Ucraina trebuie sa pastreze rezervele monetare importante pentru a asigura succesul programului de reforme economice si "astfel, rezervele Bancii nationale ucrainene nu pot fi utilizate pentru serviciul datoriei externe fara ca guvernul sa nu contracteze mai multe datorii, ceea ce ar fi incompatibil cu succesul operatiunii".

Declaratia intervine in timp ce creditorii privati ai Kievului au sugerat autoritatilor ucrainene sa recurga la rezervele sale pentru a-i plati, o sugestie imediat respinsa de ministrul de finante Natalie Jaresko.

La randul sau, premierul ucrainean Arseni Iateniuk a repetat vineri amenintarile ca va ingheta plata datoriei externe abisale a Ucrainei in caz de esec al negocierilor in curs asupra restructurarii, argumentand ca tara sa trebuie sa finanteze conflictul din estul separatist prorus.

Fondul Monetar International s-a angajat sa plateasca Ucrainei 17,5 miliarde de dolari in patru ani in cadrul programului de reforme economice.

In paralel, Kievul s-a angajat in negocieri cu creditorii sai privati pentru a-si reesalona datoria ce explodeaza dupa trei ani de recesiune economica si costul conflictului din estul tarii cu rebelii. Aceste negocieri ar trebui in principiu sa conduca la eliberarea suplimentara a 15 miliarde de dolari care ar fi economisiti din serviciul datoriei.