Cautand sa corecteze unul dintre cele mai negre capitole din istoria Spaniei, Parlamentul spaniol a aprobat joi, legea mult asteptata ce deschide calea spre acordarea cetateniei pentru mii de evrei sefarzi ai caror stramosi au fost expulzati in 1492, scrie New York Times.

Evrei SefarziFoto: Colaj foto

"Aceasta lege spune multe despre ceea ce am fost noi candva, despre ce suntem astazi si ceea ce ne dorim sa fim in viitor - o Spanie deschisa, diversa si toleranta", a declarat ministrul de justitie spaniol, Rafael Catala, adresandu-se in fata Parlamentului.

Legea a fost initial propusa de guvern in 2012. Chiar si inainte de ratificarea finala de joi a Congresului, prima camera a Parlamentului Spaniol, masura a nascut un intens interes din partea unor tari precum Argentina, Israel si Turcia, unde se gasesc comunitati semnificante de evrei sefarzi.

"Ne asteptam la un numar mare de cereri, dar este prea devreme sa preconizam cat de multe si cate dintre acestea vor indeplini criteriile de acordare a cetateniei", a spus Rosa Maria Verger Sans, un avocat din Barcelona specializat in cereri de acordare a cetateniei si interesat de problema evreilor sefarzi.

Intre 2010 si 2013, intre 121 de evrei sefarzi - o proportie foarte mica dintre aplicanti - au primit nationalitatea Spaniola, in urma intampinarii reglementarilor spaniole cu privire la rezidenta si naturalizare.

Ministrul de justite a declarat joi ca au intampinat deja 4454 de aplicatii din partea evreilor separzi, trimise in baza legilor de cetatenie curente. Cererile de acordare a cetateniei ar putea avea la baza si ratiuni economice, spun reprezentantii sefarzi. In unele cazuri, cei ce depun cererile ar putea urmari sa scape de curentul anti-semit ce creste in tarile lor.

Jorge Fuentes, director al Cercului Israelian din Santiago, estima in timpul unei vizite recente la Madrid ca noua legislatie ar putea convinge pana la 2500 de evrei sefarzi stabiliti in Chile sa solicite acordarea cetateniei spaniole. Numarul aplicantilor din Argentina ar putea fi si mai mare, notand ca Argentina este tara cu cea mai mare comunitate evreiasca din America Latina - numarand undeva la 250 000 de cetateni, dintre care 70 000 sunt evrei sefarzi.