Separatistii prorusi din estul Ucrainei, sustinuti de Moscova, si-au retras propunerile de modificare a Constitutiei Ucrainei printr-un proiect care nu recunostea anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, relateaza The Telegraph, citat de Mediafax. Reprezentantii rebelilor au propus anterior amendamente la Constitutie - in cadrul procesului de pace de la Minsk - care prevad acordarea unui anumit nivel de autonomie sau "statut special" zonelor din Donbas pe care le controleaza.

Un armistitiu si aranjamente in vederea solutionarii conflictului au fost semnate in Belarus, in februarie, insa aplicarea lor a stagnat in contextul in care continua sa aiba loc confruntari sporadice intre insurgenti prorusi si forte nationale ucrainene.

Proiectul rebel recomanda noi structuri de putere in Donbas, fara ca regiunea sa se desprinda din Ucraina, dar lasa intacta prevederea din Constitutie potrivit careia Crimeea este parte integranta a statului ucrainean.

Documentul risca astfel sa infurie Moscova, care furnizeaza separatistilor sustinere militara, dar nu le recunoaste independenta fata de Kiev.

Vladislav Deinego, un reprezentant al rebelilor, a declarat ca Crimeea nu a fost retrasa de pe lista teritoriilor ucrainene, in acest text, deoarece procesul de la Minsk vizeaza conflictul din estul tarii si nu peninsula, pe care Rusia a anexat-o in martie anul trecut.

"Propunerea eliminarii sau pastrarii in acest articol (de Constitutie) nu este absolut deloc de competenta noastra, avand in vedere ca aceasta tema nu are nicio legatura cu Donbasul si indeplinirea unei serii de masuri (prevazute de intelegerile de la Minsk)", a declarat el, citat de agentii.

Insa, dupa doar cateva ore, Deinego si Denis Pusilin, alt negociator rebel din cadrul "Grupului de contact" de la Minsk, au publicat alt comunicat, in care afirma ca retrag propunerile.

"Desigur, DNR si LNR considera Crimeea drept parte a Rusiei", afirma ei, referindu-se la "republicile populare" de la Donetk si, respectiv, Lugansk. "Mai mult decat atat, republicilor noastre le-ar placea sa faca parte din Federatia rusa", adauga ei.

Reprezentantii rebelilor au afirmat ca modificarile - trimise Grupului de contact - au mentionat Crimeea ca parte a Ucrainei mai degraba ca pe o formalitate "tehnico-juridica" decat ca pe o reflectare a sentimentelor separatistilor.

Cu toate acestea, propunerile au fost retrase "pentru a evita speculatii suplimentare, in contextul in care propaganda ucraineana incearca sa transforme aceste formalitati nesemnificative intr-un fel de eveniment politic", au adaugat ei.

Ei s-au razgandit dupa ce comunicatul initial pare ca a luat prin surprindere Crimeea.

"Sunt sigur ca colegii nostri nu vor sa sugereze nimic prin acest lucru, au facut pur si simplu o greseala, este doar o scapare de condei", a declarat Serghei Aksionov, liderul Crimeei. "Nu avem de ce sa ne simtim ofensati, actionam cu totii pentru a atinge un singur scop", a adaugat el.

Presedintele rus Vladimir Putin declara saptamana trecuta, intr-un interviu pentru un ziar italian, ca faptul ca rebelii vor sa ramana in Ucraina reprezinta o "preconditie sanatoasa a demararii unor negocieri substantiale".

Adjunctul ministrului rus de Externe Grigori Karasin a reiterat acest punct de vedere miercuri, apreciind ca noile propuneri "au oferit posibilitatea unei cautari reale a compromisului, daca Kievul vrea cu adevarat acest lucru".

Unii dintre rebelii din estul Ucrainei isi recunosc dezamagirea fata de faptul ca Putin a decis sa nu "absoarba" in Rusia zonele aflate sub controlul separatistilor din regiunea Donbas, asa cum a facut cu Crimeea.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko anunta saptamana trecuta ca este pregatit sa organizeze un referendum national cu privire la statutul Donbasului in tara, in cazul in care sunt necesare "ajustari constitutionale".

Peste 6.400 de persoane au fost ucise in conflictul din Ucraina, potrivit ONU.