Norvegia va prelua 8.000 de refugiati sirieni pana la sfarsitul lui 2017, conform unui acord incheiat miercuri intre diverse partide din aceasta tara scandinava in urma unei solicitari ONU, relateaza BBC News online, citat de Mediafax.

Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati (UNHCR), Antonio Guterres, a facut apel la comunitatea internationala sa gazduiasca refugiati sirieni. Potrivit UNHCR, patru milioane dintre ei sunt in prezent inregistrati in tarile vecine Siriei, in timp ce foarte multi nu sunt inregistrati nicaieri.

Norvegia va prelua 2.000 de refugiati sirieni in cursul acestui an, cu 500 mai multi decat s-a prevazut initial, apoi 3.000 in 2016 si inca 3.000 in 2017.

Un acord in acest sens a fost convenit in urma unor lungi discutii intre Guvernul minoritar de dreapta, initial ostil unei deschideri mai largi a frontierei, si partide de centru si stanga, care cereau preluarea a 10.000 de refugiati in urmatorii doi ani.

Una dintre formatiunile politice aflate la putere, Partidul Progresului (populist), s-a retras de la discutii, argumentand ca este mai eficient ca refugiatii sa fie ajutati acolo unde se afla. Partidul Stanga Socialista a parasit de asemenea masa de negocieri, apreciind ca solutia retinuta nu este suficient de generoasa.