Autoritatile au decis miercuri sa utilizeze tancuri modificate in interventia la incendiul care devasteaza de luni un depozit petrolier langa Kiev si care polueaza puternic capitala ucraineana, relateaza AFP.

Cinci rezervoare petroliere continuau sa arda miercuri, a declarat seful Serviciului pentru Situatii de Urgenta Mikola Cecetkin, adaugand ca era pregatit un nou "atac cu spuma" miercuri dupa-amiaza, citeaza Mediafax.

"S-a decis sa se utilizeze tancuri de pompieri pentru facilitarea accesului" la focare, a anuntat Ministrul de Interne Arsen Avakov.

Este vorba despre vehicule pe senile, create in 2010, intr-o uzina de la Harkov (est), care au la baza tancul de tip T-64.

Aceste "tancuri" urmeaza sa sutina "45 de vehicule, 300 de oameni si un tren de pompieri" deja mobilizate, potrivit aceleiasi surse.

Un fum negru gros continua sa se ridice miercuri deasupra zonei afectate, la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de capitala ucraineana, potrivit unui jurnalist AFP de la fata locului.

Tactica echipelor de interventie consta in a impiedica propagarea incendiului si a lasa rezervoarele sa arda, potrivit lui Avakov.

"Nu vrem sa acceleram procesul, riscand viata pompierilor", a scris el intr-un mesaj postat pe Facebook.

Cel putin trei pompieri si un angajat al depozitului au murit in incendiu, care a izbucnit luni seara si a provocat o serie de explozii puternice marti, cand focul s-a propagat la alte rezervoare, potrivit bilantului oficial.

La Kiev, concentratia substantelor toxice in aer a "depasit toate normele", a anuntat primarul capitalei Vitali Kliciko, dispunand ca strazile sa fie stropite.

Serviciile sanitare de la Kiev au recomandat atat copiilor, cat si femeilor insarcinate "sa se abtina de la plimbari lungi".

In urma acestor avertismente, mai multi parinti din Kiev au preferat sa-si tina copiii acasa.

Substanta cea mai periculoasa este benzipirenul, un agent cancerigen, care poate ramane in atmosfera timp de mai multe saptamani, a declarat pentru AFP Iaroslav Movcian, seful Centrului ecologic ucrainean.