Cetatenii statelor membre ale NATO considera Rusia vinovata pentru criza ucraineana si vad in aceasta tara o amenintare la adresa vecinilor ei, insa putini accepta ideea de a livra arme Ucrainei sau de a angaja armatele propriilor tari in apararea unui stat aliat, germanii iesind in evidenta drept cei mai ostili unei actiuni militare impotriva Rusiei, releva un sondaj publicat miercuri si comentat de agentia Reuters.

Astfel, 39% dintre cei intervievati de institutul american Pew Research Center considera ca actuala criza din Ucraina este provocata de Rusia, alti 18% fiind de parere ca pentru acest conflict sunt vinovati separatistii pro-rusi. Cu toate acestea, numai 41% dintre cei chestionati sustin furnizarea de arme Ucrainei, in timp ce 70% sunt de acord cu oferirea de ajutoare economice acestei tari. De asemenea, circa jumatate dintre ei considera ca Rusia este o amenintare pentru vecinii ei, citeaza Agerpres.

Pe de alta parte, desi 57% dintre cei intervievati sprijina ideea primirii Ucrainei in NATO, numai 48% s-au aratat favorabili unei actiuni militare impotriva Rusiei daca aceasta ar ataca vreun stat membru al Aliantei. Mai mult de jumatate dintre americanii si canadienii participanti la sondaj sunt de acord cu o asemenea actiune impotriva Rusiei, in timp ce la cealalta extrema se afla germanii, 58% dintre persoanele chestionate in Germania declarandu-se impotriva unui raspuns militar contra Rusiei.