Oficialii Uniunii Europene au respins cu promptitudine marti noile promisiuni de reforma economica inaintate de Grecia, spunand ca proopunerile nu sunt suficiente pentru a debloca fondurile de care Atena are nevoie urgenta pentru a evita intrarea in incapacitate de plata a datoriilor, informeaza Reuters.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

In pofida semnelor ca premierul Alexis Tsipras adopta o pozitie mai concilianta, pe masura ce intervalul pentru incheierea unui acord se apropie de final, oficialii de la Bruxelles au declarat fara intarzieri ca creditorii internationali ai Greciei nu vor accepta cele mai recente propuneri privind taxe, impozite si bugetul de stat.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca executivul UE studiaza in continuare sugestiile si a subliniat ca alti oficiali nu vorbesc in numele Comisiei.

Insa mai multi reprezentanti UE au criticat propunerea, la doar cateva ore dupa ce Atena a anuntat ca a trimis planul catre Bruxelles.

"Ceea ce a fost trimis nu este suficient sa dupa procesul mai departe", a declarat un oficial UE. Un altul a afirmat ca "nu este suficient si acceptabil pentru statele membre".

O sursa a declarat ulterior pentru Reuters ca Grecia lucreaza la revizuirea propunerii.

Atena urmeaza sa discute marti cu creditorii cu scopul de a diminua diferentele astfel incat Tsipras sa poata finaliza miercuri un acord la Bruxelles, a declarat o sursa apropiata discutiilor.

"Vom face tot ce se poate sa mentinem Grecia in zona euro (...) insa rabdarea noastra este aproape de limita", a declarat ministrul finlandez al Finantelor Alexander Stubb.

Propunerea trimisa Bruxelles-ului marcheaza o noua incercare a lui Tsipras sa ajunga la un compromis cu UE si FMI.

Liderul grec se va intalni miercuri cu cancelarul german Angela Merkel si cu presedintele francez Francois Hollande. Tsipras a fost de acord sa creasca o serie de taxe si a propus o ridicarea tintei excedentului bugetar, pentru a reduce decalajul fata de propunerea creditorilor. Indicele bursier grecesc a crescut cu 2% in speranta ca un nou acord este aproape.