Un imens incendiu s-a declansat marti intr-un depozit petrolier din apropiere de Kiev, iar flacarile ameninta acum un aerodrom militar, scrie AFP.

Cel putin un angajat al depozitului a murit si alti 14 sunt raniti, potrivit unui prim bilant al ministerului de Interne. Ministrul Arsen Avakov anuntase anterior pe Twitter moartea "mai multor pompieri", inainte de a vorbi de trei pompieri dati disparuti.

Un elicopter survola locul incendiului unde mai multe rezervoare continua sa arda. Pompierii alergau de maniera haotica, vizibil incapabili sa controleze focul, in conditiile in care un alt depozit petrolier se afla in apropiere, potrivit unui ziarist AFP aflat la fata locului. Daca focul cuprinde si aceasta instalatie, "totul e pierdut", a spus un colonel ucrainean.

Circa 1.500 de soldati ai Garzii Nationale au ocupat pozitii in jurul depozitului iar reprezentanti ai serviciilor de urgenta din trei regiuni vecine au fost trimis la locul incendiului.

Autoritatile incearca sa impiedice incendiul sa se extinda la o zona militara "situata la 50 de metri de zona devastata de flacari", a precizat un purtator de cuvant al serviciilor de urgenta. Este vorba de un aerodrom unde se afla amplasate avioane de vanatoare MiG-29, potrivit ministerului Apararii.

Ministrul Apararii, Stepan Poltorak, si seful Consiliului de securitate nationala si de aparare Olexandr Turcinov s-au deplasat la fata locului pentru a coordona interventia.

Turcinov a anuntat ca militarii evacuau arsenalul din baza si a avansat principalele ipoteze ale declansarii incendiului: o incalcare a normelor de securitate sau un "sabotaj".

Ipoteza unui atentat terorist este indepartata, potrivit purtatorului de cuvant al presedintiei ucrainene, Sviatoslav Tsegolko.

"Imposibil de controlat"

Ucraina "nu s-a mai confruntat cu un astfel de incendiu de la finele anilor 1960", a afirmat Valeri Boris, seful pompierilor din regiunea Kiev, care a denuntat incalcarea normelor in timpul constructiei instalatiilor petroliere sau a rezervoarelor, care sunt situate prea aproape unul de altul.

O explozie puternica a rasunat in jurul orei 08,00 (05,00 GMT) si mai multe cisterne au luat foc, potrivit sefului serviciilor de urgenta, Mykola Cecetkin.

Un responsabil al depozitului de petrol a acuzat pompierii ca nu erau pregatiti sa faca fata unui dezastru de o asemenea amploare.

"Nu aveau spuma, nu aveau benzina. Le-am facut plinul la masini, le-a schimbat rotile, dar nu a ajutat. Nu mai e posibil sa controlezi acest incendiu", a declarat Olexandr Melniciuk, sef de marketing al grupului "BRSM-Nafta", unul dintre coproprietarii depozitului.

Acesta crede ca este vorba de un nou "atentat" impotriva grupului, in conditiile in care mai multe benziarii au fost teatrul unor explozii, anul trecut.