Presedintele rus Vladimir Putin a promulgat luni legea de amnistie promisa pentru a readuce in Rusia capitalurile plecate masiv spre paradisurile fiscale si pentru a lupta astfel impotriva exodului financiar care a contribuit la criza monetara, scrie AFP.

Textul amnistiaza toti rusii care vor declara in acest an bunuri (imobiliare, actiuni, parti in societati etc.) sau conturi bancare inregistrate in strainatate si nedeclarate pana in prezent.

Aceasta lege vizeaza sa "creeze baze legale in vederea revenirii in economia noastra a bunurilor care se afla in umbra si de a le reinregistra pe numele proprietarilor legali", dupa cum explica in martie premierul Dmitri Medvedev.

Seful guvernului preciza atunci ca obiectivul era de a face sa revina in tara toate activele avute in vedere dar ca, de maniera formala, ele vor trebui inregistrate intr-o jurisdictie care nu este pe lista paradisurilor fiscale.

Aceasta masura a fost anuntata in decembrie de Vladimir Putin in discursul anual sustinut in fata celor doua camere ale Parlamentului. Rusia se confrunta atunci cu o devalorizare masiva a rublei ca efect al caderii cotatiei petrolului si al crizei ucrainene.

In urma acestei crize, fuga de capital din Rusia s-a accentuat, depasind 150 de miliarde de dolari anul trecut.