O bomba artizanala, facuta dintr-o butelie de gaz umpluta cu rulmenti, cuie si alte fragmente metalice a explodat vineri la un miting electoral kurd, au declarat sambata surse din fortele de securitate turce pentru Reuters. Doua persoane au fost ucise si peste 100 de persoane au fost ranite.

Explozie la un miting electoral kurd din TurciaFoto: Captura Youtube.com

Cele doua explozii, pe care presedintele Tayyip Erdogan le-a catalogat drept o "provocare" menita sa submineze pacea inaintea alegerilor parlamentare de duminica, au starnit panica in randul celor prezenti la miting, unde mii de persoane se adunasera in semn de sustinere pentru partidul pro-kurd Partidul Democrat al Poporului (HDP) in orasul Diyarbakir, cel mai mare oras din zona sud-estica turca, cu o populatie majoritar kurda.

In urma exploziilor, autoritatile au adunat ca probe rulmenti, cuie si alte fragmente metalice. Deocamdata nu a fost identificat niciun suspect, au declarat surse din securitate pentru Reuters.

Situatia este tensionata in Turcia, inaintea alegerilor de duminica, iar HDP incearca sa depaseasca pragul de 10% pentru a intra in Parlamentul de la Ankara. Unele sondaje de opinie arata ca formatiunea pro-kurda ar putea obtine suficiente locuri pentru a stirbi majoritatea Partidului AK, care se afla la putere din 2002.

Liderii partidelor politice turce vor organiza sambata ultimele mitinguri electorale inainte de deschiderea urnelor.

Intr-un interviu televizat difuzat vineri seara, Erdogan a declarat ca a dispus consolidarea securitatii in urma exploziilor.

"Din punctul meu de vedere, incidentul arunca o umbra grava asupra alegerilor. Vom avea alegerile, intr-un fel sau altul. Incercam sa organizam aceste alegeri in cele mai bune conditii, intarind masurile de securitate", a declarat presedintel turc pentru ATV.