Papa Francisc a sosit sambata la Sarajevo, in cadriul unei vizite fulger destinate incurajarii "intersectiei" luminlor si religiilor in Bosnia-Hertegovina, o tara cu populatie in principal musulmana, dar si crestin-ortodoxa si catolica, la 20 de ani dupa conflictul intercomunitar care a devastat aceasta fosta republica iugoslava, relateaza AFP.

Papa FranciscFoto: Captura Youtube.com

Avionul suveranului pontif a aterizat la ora 7:00 GMT. Este cea de a doua vizita a unui papa la Sarajevo, prima fiind cea efectuata de papa Ioan Paul al II-lea in 1997. Acesta s-a deplasat si in Banja Luka, in Bosnia, in 2003.

Pe agenda vizitei de o zi se numara intalniri la Presedintia Bosiniei-Hertegovina si o slujba oficiata pe un stadion, in prezenta a zeci de mii de persoane.

Papa Francisc incearca sa aduca un mesaj de reconciliere in Bosnia, pe fondul tensiunilor din trecut intre musulmani, catolici si crestin-ortodocsi. Conflictul din Bosnia, de acum 20 de ani, s-a soldat cu 100.000 de morti, informeaza Mediafax citand CNN.

"Orasul Sarajevo este supranumit Ierusalimul din Occident", crede Papa Francisc, referindu-se la mozaicul etnic si religios din acest oras.

"Este un oras cu o diversitate religioasa si culturala. Este un oras care a suferit mult de-a lungul istoriei", a subliniat seful Bisericii Catolice.

"Acum a pornit pe un fagas al pacii, iar vizita mea este un semn al pacii si o rugaciune pentru pace", a adaugat Francisc.

Potrivit datelor celui mai recent recensamant, 45% din populatia Bosniei-Hertegovina este musulmana, 36% este crestin-ortodoxa si 15% catolica.