Amenintarea unei reluari la scara mare a atacurilor rebelilor pro-rusi este "urias" in estul Ucrainei, unde cel putin 24 de persoane au murit in ultimele 24 de ore, spune presedintele ucrainean Petro Poroshenko, in timp ce Rusia arata cu degetul al autoritatile de la Kiev.

"Amenintarea unei reluari a actiunilor militare de mare anvergura de catre gruparile teroriste ruse ramane uriasa", a declarat Poroshenko, in cadrul discursului anual sustinut in fata Parlamentului.

Acesta a afirmat ca in estul Ucrainei se afla in prezent 9.000 de soldati rusi.

Pe de alta parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuza Kievul ca, din cauza actiunilor sale, procesul de pace din estul Ucrainei risca sa fie "spulberat".

Acordurile de pace Minsk 2, semnate in 12 februarie, "sunt in permanenta amenintate sa fie spulberate din cauza autoritatilor de la Kiev care incearca sa scape de obligatiile lor de a stabili un dialog direct" cu separatistii, a spus Lavrov, citat de agentia Interfax, in cadrul unei conferinte privind securitate desfasurata la Moscova.

"Tentativele de destabilizare a situatiei si de provocare de tensiuni sunt evidente", a declarat si purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmand ca "actele provocatoare sunt organizate de fortele ucrainene".