Exodul bancilor ucrainene din Crimeea care a avut loc anul trecut, dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana, a expus regiunea riscului de a deveni o placa turnanta in spalarea banilor, scrie Novaia Gazeta, citand o investigatie jurnalistica, relateaza publicatia The Moscow Times, citata de Mediafax.

Potrivit raportului intocmit de grupul de jurnalisti de investigatie Proiectul pentru raportarea crimei organizate si coruptiei (OCCRP), un numar de banci rusesti, detinute partial de catre finantatori suspecti - inclusiv unii cu legaturi cu serviciile rusesti de securitate - "misuna in gaurile" lasate dupa plecarea bancilor ucrainene anul trecut, in martie.

Mai putin cunoscuta banca Genbank, una dintre primele banci rusesti care a patruns in Crimeea si care opereaza in prezent peste 90 de banci in regiune, este detinuta partial de catre finantatorul Evgheni Dvoskin, potrivit raportului OCCRP, citat de ziarul Novaia Gazeta in editia de miercuri.

Dvoskin a fost implicat in mai multe dosare penale in Rusia si Statele Unite, legate de spalare de bani la scara larga, dar nu a fost judecat niciodata. El a fost arestat de catre FBI, in 2008, pentru fraudarea mai multor companii americane, la sfarsitul anilor '90, cu sume estimate la 2,3 milioane de dolari, dar a fost eliberat ulterior. Comitetul rus de ancheta il suspecteaza pe Dvoskin de comiterea unor fraude estimate la zece milioane de ruble (aproximativ 185.000 de dolari) si extorcari.

Banca Verkhnevolzhsky, detinuta in comun de catre finantatorul Oleg Vlasov si o serie de parteneri de-ai sai, si-a extins si ea prezenta rapid in Crimeea dupa anexare, iar in prezent opereaza 26 de sucursale, potrivit raportului Proiectului.

In perioada 2011-2014, Banca Baltica a lui Vlasov a fost una dintre cele 19 banci rusesti implicate intr-un sistem complex de spalare a peste 20 de miliarde de dolari si transferarea acestor sume in banci din Uniunea Europeana (UE) prin Republica Moldova si Letonia, se arata in raport.

Banca ruseasca Tempbank a fost, de asemenea, implicata in spalari de bani intre Rusia si Republica Moldova, potrivit unor date de la autoritatile moldovene, citate de OCCRP. Tempbank opereaza in prezent doua filiale in Crimeea.