Intr-un cartier din nordul Londrei, o noua decizie municipala controversata prevede amenzi de 100 de lire pentru persoanele fara adapost sau cersetori, care pot ajunge la 1.000 de lire in caz de neplata (1 lira = 1,37 euro), scrie AFP.

Potrivit acestui ordin de protectie a spatiului public (PSPO) in vigoare de la finele lui mai, politia sau ofiterii municipali din Hackney pot cere oricarei persoane sa inceteze sa "cerseasca, sa consume alcool, sa aiba comportamente antisociale, sa foloseasca prost toaletele publice, sa doarma pe strada, sa urineze sau sa defecheze in spatiul public sau sa aiba un caine fara lesa care provoaca probleme".

Hackney este un cartier din nordul Londrei care a fost teatrul, in 2011, al unor revolte in urma mortii unui tanar negru ucis de politie.

Acest PSPO permite politiei sau ofiterilor municipali sa amendeze cu 100 de lire contravenientii, o suma care poate ajunge pana la 1.000 de lire in caz de neplata.

O petitie on line a fost lansata pentru a denunta "incriminarea persoanelor fara adapost din Hackney".

"Oamenii nu trebuie pedepsiti pentru 'crima' de a nu avea un acoperis deasupra capului", denunta autorii acestei petitii, care considera "absurda" ideea unei amenzi de o mie de lire pentru persoanele fara adapost".

"Acesta decizie nu va fi aplicata decat ca ultim resort si nu va fi utilizata decat pentru cei care vor continua sa doarma pe strazi si fac parte din cei care au un comportament antisocial persistent care afecteaza securitatea si bunastarea locuitorilor", potrivit unei precizari publicate de autoritati.

Create in 2014, PSPO, valabile trei ani, vizeaza oferirea de mai multe puteri primariilor pentru a lupta impotriva comportamentelor antisociale.